БСП и ДПС предричат опасност от служебен или кризисен кабинет

БСП и ДПС предричат опасност от служебен или кризисен кабинет

След поражението на европейските избори, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев се опита да мобилизира подкрепа за партията си за националния вот на 5 юли или да прокара пътя за участието ѝ в нова управленска конфигурация, като заяви, че най-лошият вариант за страната би бил безвластие, политически борби, както и служебен кабинет.

Назначаването на служебен кабинет от президента би означавало провеждане на нови избори поради невъзможност за съставяне на управленска коалиция след 5 юли.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган от своя страна констатира, че тройната коалиция няма реална алтернатива и прогнозира едногодишен живот на следващото правителство, след което можело да се помисли за нещо "по-сериозно".

ГЕРБ печели евровота с 24.48% от гласовете, втора е БСП с 18.59%, а ДПС взема 14. 21%.

Синята коалиция, която е партньор на ГЕРБ в ЕНП, получава едва 7.99%, което означава, че ако тези резултати се повторят на националните избори, двете формации няма да могат да формират правителство. Това означава, ще се наложат преговори с други формации ("Атака", "Лидер", РЗС), ако ще се сглобява управление без БСП и ДПС.

След парламентарните избори е необходимо да се сформира силно работещо правителство, което да може да носи отговорност, да продължи реформите и да може да преодолее финансовата и икономическа криза, заяви Станишев на пресконференция в изборната нощ.

По думите му БСП не би участвала във вредна за страната коалиция и че не вижда друга правилна политика извън тази на настоящото правителство. В същото време той заяви, че за 4 години в управлението БСП е доказала, че може да прекрачи тяснопартийните интереси в името на националните интереси. Въпросът е да има желание и от другата страна, допълни Станишев, без да уточни на какъв компромис е готова БСП, за да влезе в следващото управление.

Той очаква партията му да получи по-добри резултати на 5 юли и изрази и страха си от реваншизъм след националните избори, като напомни, че опозиционни партии вече са се заканили да преразгледат кадрови решения на тройната коалиция като преизбирането на управител на БНБ, което според Станишев е недопустимо в условия на финансова криза.

Доган предупреди за "мутризация" и "условен кабинет"

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, визирайки столичния кмет Бойко Борисов, макар и без да го назовава, обяви за най-голяма заплаха мутризацията на политиката.

"За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката, мутризацията, имам предвид какъв бил, що бил, с неопределено битие и изведнъж се качва на лодката на властта и започва да дава акъл на другите", заяви Доган.

Според него заради кризата следващият кабинет ще бъде доста условен и ще просъществува най-много година. "След това вече може да се помисли за нещо по-сериозно, за една по-сериозна перспектива, да речем, до края на мандата", каза Доган и добави, че не би искал да бъде мандатоносител за следващия мандат. Все пак, ако му се наложи, с удоволствие би го направил, но не на всяка цена.

"Как се прави политика, господа, накъде вървим? Ако почнем на тоя етап такива типове да имат претенции да бъдат премиери, за какво става въпрос, за какво усещане, за какъв опит, за каква стратегия, за какви национални интереси? Че вижте им само езика, на който говорят, това е силов език, това е езикът на реваншизма, езикът кой кого победил. Кого си победил, бе, кого си победил?", обърна се Доган към "новоизлюпените" "мачовци", без да назове конкретно име.

Да имаш един депутат в повече и да мислиш, че си алтернатива, означава или, че не си в час, или си представяш желаното за реално, коментира Доган без отново да спомене Бойко Борисов и неговата партия. Според лидера на ДПС на този етап вотът на българския избирател показвал, че няма реална алтернатива на тройната коалиция, колкото и на него самия да му се искало да има "крещяша алтернатива на това управление".

По повод твърденията, че ДПС е преляло гласове на "Лидер", Ахмед Доган загадъчно заяви: "Винаги помагаме на някого и сме доволни от това, може би нашата мисия е такава".

"Конкретни отговори не се дават, госпожице. Аз ви давам само посоката", добави той, запитан дали това означава, че е призовал да се гласува за "Лидер". След което определи партията на Христо Ковачки като "политически феномен на тези избори", когото ДПС при възможност би подкрепило.

"Ако бяхме решили нещо повече да постигнем, за нас също не беше проблем", коментира Доган резултатите на своята партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?