БСП и ДПС премахнаха пречките за “внос на гласове”

БСП и ДПС премахнаха пречките за “внос на гласове”

С решаващите гласове на БСП и ДПС парламентът премахна пречките за “внос на гласове”, с което на практика се обезсмисля възприятия и за местните избори принцип на уседналост. Той предвижда да се ограничи правото на глас на български граждани, които в последните 10 месеца преди изборите не са живели в съответното населено място. В четвъртък депутатите приеха тест, според който в избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на изборите. Окончателният текст бе приет с мнозинство на БСП и ДПС, а НДСВ се “отцепи” и гласува с опозицията.

Опозицията възрази, че с така няма как да се докаже кой къде е живял през тези месеци, тъй като повечето български граждани, напуснали страната през последните две-три десетилетия имат някакъв постоянен адрес в България.

За българските граждани избирателните списъци ще се съставят по постоянен адрес, а за тези от страни членки на ЕС - по заявените от тях адреси на територията на съответното населено място.

Парламентът отхвърли с 40 "за", 105 "против" и 14 "въздържали се" предложението на Красимир Каракачанов (БНС) избрани за съветници и кметове да са кандидатите, получили повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Това не бе единственият драматичен момент от заседанието на парламента в четвъртък, когато се стигна до абсурдни ситуации, свързани с вида на бюлетината, с която ще се гласува.

След около час обсъждания, прилагане на процедури, гласувания и прегласувания в началото на заседанието, бе решено това да става с бели бюлетини с възможност за даване на една преференция при избора на общински съветници. Така  БСП и ДПС успяха да отхвърлят предложението на НДСВ и ДСБ за гласуване с интегрална бюлетина. В кулоарите на парламента Мая Манолова от левицата обвини опозицията, че се държи несериозно и че не може да има преференциално гласуване при интегрална бюлетина.

Опозицията и царистите обаче реагираха скоростно и гласуваха против един от текстовете в закона, с което на практика отхвърлиха въвеждането на бюлетини за избор на районни кметове. Това стана, след като те не одобриха предложението на левицата на местните избори да се гласува с отделни и различни по големина бюлетини за общински съветници, за кмет на община, за кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор, и за кмет на район.

Така законотворците сътвориха куриозен прецедент, тъй като преди ден  приеха възможността за пряк избор на районни кметове, а сега отхвърлиха да има бюлетина, с която избирателите да гласуват за тях.

Напрежението в залата нарасна, когато бе поискано поименно преброяване на присъстващите в залата. Оказа се, че депутатите от управляващото мнозинство  Ремзи Осман (ДПС) и Атанас Мерджанов (КБ), които са в Китай, са гласували против интегралната бюлетина, а Нено Димов от ДСБ  пък оповести, че гласът му не е отчетен.

Въпреки предложенията на част от народните избраници гласуването да бъде анулирано, председателят Георги Пирински не се съгласи и обяви 30 –минутна почивка. Тя прерасна в почти двучасова и след неформални консултации правната комисия се събра извънредно и изненада с единно решение. То предвижда на местните избори да се гласува с три интегрални бюлетини – за кметове, за общински съветници и за районни кметове, но да отпадне възможността на преференциален вот. Трите общи бюлетини избирателят ще слага в общ плик. 

Предлага се в бюлетините да бъдат изписани само имената на първите трима общински съветници, а пред изборното помещение да бъдат поставени списъците с всички кандидати.

Очаква се в петък новите текстове да бъдат внесени в пленарна зала.

В четвъртък парламентът прие пак с “тънко” мнозинство от 109 гласа "за", 98 "против" и 4 въздържали се разпределянето на мандатите за местните избори да става по метода на Хеър-Ниймайер.

Споделяне

Още по темата

Още от България