БСП и ДПС препъват проекта на НДСВ за избори "2 в 1"

БСП и ДПС официално се противопоставиха на внесените в коалиционния им партньор НДСВ предложения за промени в конституцията за провеждане в една дата на изборите за национален и европейски парламент. По време на дебата в сряда социалистите заявиха, че приемането на тези текстове би било в противоречие с конституцията, а ДПС за пръв път официално декларираха, че “не намират достатъчно политически и юридически основания за подкрепа”.

В полза на поправките се изказаха опозиционните партии, които преди месец подписаха внесеното от НДСВ искане. В същото време те се обявиха срещу друго законодателно предложение на НДСВ - народен представител да напуска парламента, когато доброволно или принудително напусне парламентарната си група.

Първа да защити предложението на партията си излезе юристката Камелия Касабова, която заяви, че чрез поправките ще има известна “приемственост” и застъпване на действащото Народно събрание и новоизбраното, тъй като началото на новия мандат ще се счита от първото пленарно заседание, а не както е сега – провеждането на парламентарните избори. Според нея обаче това не създавало проблем, защото и в други държави съществувало подобно предаване на властта.

Зам.-председателят на НС Любен Корнезов (БСП) директно заяви, че поправките да “противоконституционни” и ако се приемат, може да доведат до “двувластие, безпорядък и анархия”, защото ще се създаде възможност в един момент у нас да има два действащи парламента – единият с неизтекъл мандат и друг, избран, но “чакащ на скамейката да влезе във функциите си”.

Тези два парламента ще са с различни мнозинства, което също създава прецедент – старият ще приема закони, докато новият все още не се е конституирал. “Те имат различен статут”, добави той.

 Според Корнезов “правен капан” създава и фактът, че по тълкуване на Конституционния съд от 2001 г., което има сила на конституционна разпоредба, мандатът започва от провеждането на изборите, а не от първото заседание, чието първо провеждане не е фиксирано и при извънредни обстоятелства може да се отложи с година.

“При извънредни обстоятелства кой парламент ще заседава – настоящият, явно това е целта. Новоизбраният ще чака, така ли?”, запита депутатът от БСП.

Той постави и въпроса какво ще стане в периода от избора на ново НС до първото му заседание, и дали сегашните и бъдещите депутати ще имат ли еднакви права. "Това е друга абсурдна ситуация – няма да имаме 240 народни представители, а 480”, каза Корнезов.

 За да “се запази достойнството на парламента и на народните представители”, Корнезов призова НДСВ да оттеглят предложението си за промяна на основния закон.

Яни Янев (НДСВ) обаче контрира, че няма да се получи действие на два парламента, тъй като началото на новия ще е след изтичането на предишния.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ДПС е против поправките, защото не “съществува непреодолима необходимост” от сливането на двата вота.

Според Местан и сега няма изрична забрана за обединяването на два или три вота, както е ставало и в началото на 90-те години. “Избори 2 в 1 са възможни,  но не точно тези, защото датата за избор на ЕП не се определя от България и не биха могли двата избора да се изтеглят преди 25 юни, когато изтича мандата на това НС, подчерта Лютви Местан.

Бивши съпартийци обвиниха НДСВ в политическа порнография

Народният представител от БНД Борислав Ралчев обвини бившите си съпартийци от НДСВ, че си правят “пи ар" с изборите " 2 в 1", особено като знаят, че имат подкрепа от цялата опозиция. Според него такова поведение е “непочтено”.

“Не можете да седите на два стола. Това е порнография на политическо поведение. Въртите си да не кажа какво по един не особено хигиеничен начин”, заяви още той по повод искането на НДСВ, което няма как да мине при несъгласие от страна на коалиционните им партньори БСП и ДПС.

Относно другото предложение на НДСВ, за изгонване на отцепили се депутати от НС, Ралчев предложи да се запише в текста и “изгонване на коалиционни партньори”.

“Така коалиционните ви партньори от БСП и ДПС ще могат да ви изключат предвид вашето поведение”, коментира още той, визирайки дадените от НДСВ множество фалшиви сигнали, че може да напуснат тройната коалиция.

Възмутен, председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов поиска от председателя на НС Георги Пирински да не допуска по време на заседанието да се отправят обидни квалификации, като “непочтеност и политическа порнография”. Пирински обаче ловко се измъкна, като коментира, че “Ралчев доста умело е свързвал тезите си с предлаганите от НДСВ текстове”.

От името на опозиционната ДСБ, която подкрепя сливането на изборите, депутатът Светослав Малинов заяви, че истинският мотив за съпротивата на БСП и ДПС е желанието им да останат на власт.

ДСБ: Триковете на БСП и ДПС ще се обърнат срещу тях

“Голяма част от избирателите на десницата живеят в големите градове. Несъгласието на мнозинството за сливането на изборите е много специфичен вид провокация към хората, които излизат в отпуск”, каза Малинов.

Към момента БСП, подкрепено от ДПС, предлага вотът за национален парламент да е или на 28 юни или в първите дни на юли.

Светослав Малинов отхвърли като несъстоятелен аргумента, че сливането на изборите е непопулярно и ще обърка избирателите. “Над 15 пъти са сливани национални, европейски, местни и др. видове избори в ЕС”, каза той.

“Промяната в конституцията е жест, който дължим на избирателите. Промяната ще облекчи гражданите, а не властимащите или опозицията”, заяви депутатът от ДСБ.

“Ако изгубите евроизборите, ще водите кампания за национален парламент със съзнанието, че сте без подкрепа, което е сложна и коварна борба”, каза той, като посочи, че подобни “трикове се обръщат срещу тези, които ги замислят”.

В реплика към Малинов председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви, че с предлаганите поправки се урежда “частен случай” и че конституцията и сега не забранява съчетаването на различни избори.

Освен това според Найденов провеждането на изборите през лятото няма да повлияе особено на избирателната активност.

ПГ на ОДС ще подкрепи конституционните промени, заяви шефът на групата Йордан Бакалов. “Изборите струват пари, а България не е богата държава, за да може да си го позволи”, посочи той, като допълни, че БСП и ДПС са преценили, че по-изгодно за тях е вотът да е на две различни дати.

Да се пести от съкращаване на кампанията

По данни на НДСВ само едните избори ще струват на държавата около 20 млн. лв и при обединяването тази сума ще бъде спестена. Социалистите обаче отвръщат, че вотът за НС по данни на ЦИК струва около 12 млн. лв, а и няма да бъдат спестени много средства, тъй като и при сливането на вота пак ще има отделни изборни администрации, отделни урни, отделни бюлетини и пр.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров заяви, че има допълнителни механизми за спестяване на пари като например свиване на кампанията, която по закон трае 30 дни. Според Бисеров тя може да стане 3 седмици, а оставащата една седмица ще бъде използвана “за пауза и за разтоварване на държавната администрация”, която отговаря за изборния процес. “В действащото законодателство може да се направи такава поправка”, обясни депутатът от ДПС.

Гласуването на поправките ще бъде в четвъртък сутрин, като очакванията са, че няма да минат с оглед на твърдия отпор от страна на мнозинството – БСП и ДПС, които общо имат 114 гласа.

Споделяне

Още по темата

Още от България