Управляващите атакуваха пред КС указа на президента за ЦИК

БСП и ДПС признаха: Разбиранията за справедливост противоречат на Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха жалба до Конституционния съд (КС) срещу указа на президента за назначаване на Централната избирателна комисия (ЦИК). Според управляващите той е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите, заяви в сряда Мая Манолова, зам.-председател на парламента и основен автор на Изборния кодекс.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че не се притеснява от обжалването в КС, тъй като е убеден, че е действал бързо, "спазил е   и конституцията, и закона  ".

Жалбата е подписана от 117 депутати на БСП и ДПС, недоволни от указа за разпределение на квотите в ЦИК, при което ГЕРБ получи едно място повече от ДПС. До конфликта се стигна поради това, че кодексът "Манолова" предвижда партийните квоти да се отнасят само за редовите членове на ЦИК, но не и за четиричленното ръководство, докато Плевнелиев е приложил съотношенията за целия състав на ЦИК от 19 члена.

"Президентът наруши императивен текст на Изборния кодекс", каза Мая Манолова. "Росен Плевнелиев разбира текста на Изборния кодекс, разбира отношението, което законът му налага при определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва. Не му харесва, защото според него не дава достатъчен брой членове на неговата партия ГЕРБ", отбеляза Манолова.

"По повод параноята за предсрочни президентски избори искам да напомня на Плевнелиев, че няма как да се предизвикат с Изборния кодекс, но с действията си напоследък върви към подобен сценарий", предупреди Манолова, намеквайки за импийчмънт на държавния глава, ако КС обяви указа му за противоконституционен. Президентът и държавните институции са длъжни да изпълняват закона независимо дали им харесва и отговаря на тяхното разбиране за баланс, каза още Манолова в отговор на въпрос дали управляващите партии ще се опитат да свалят от поста му Росен Плевнелиев.

Разбиранията на Плевнелиев за плурализъм противоречат на Изборния кодекс

Междувременно жалбата до Конституционния съд, която също като Изборния кодекс е резултат основно от усилията на Мая Манолова, стигна до медиите. От края на миналата седмица социалистите твърдят, че документът е готов, но се нуждае от прецизиране. Затова и ДПС до сряда не казваха категорично дали ще го подпишат.

В крайна сметка, след дългото "прецизиране" на жалбата, в нея управляващите достигат до следното умозаключение: "Позицията на президента по недвусмислен начин показва, че указ 53 от 20 март 2014 година (бел.ред. - указът, с който е назначен съставът на ЦИК) не се съобразява с изискванията на чл.46, ал.8 от Изборния кодекс, а с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност на политическите сили. Тези разбирания, за съжаление, се разминават с разума и буквата на Изборния кодекс."

Заключението, в което 117-те депутати от управляващите признават, че идеите за плурализъм се различават от разума и буквата на закона, не бе сред коментираните теми от автора на жалбата Мая Манолова.

Тя не отговори и на въпрос как трябва да се тълкува поведението на ДПС, които подкрепиха с подписите си жалбата на БСП срещу президента, а в същото време играят с ГЕРБ за промяна на оспорвания текст в Изборния кодекс, която ще им даде трета квота в ЦИК, въпреки съпротивата на социалистите за такава ревизия.

Манолова се ограничи с коментара, че не може да съди ДПС, че подкрепят промени, които ще им осигурят полагащото им се трето място в ЦИК.

От обясненията на ДПС по темата, засега призът за най-витиевато измъкване принадлежи на шефа на правната комисия Четин Казак, който в интервю пред Mediapool критикува спорния текст от Изборния кодекс, но се опитва да пощади Мая Манолова. Запитан каква е отговорността на парламента за скандала с квотите в ЦИК, той препраща към специалната комисия за Изборния кодекс на Мая Манолова.

"Така че отговорността е по-скоро на тази временна комисия, че реално не са предугадили, че е възможно президентът по такъв начин да тълкува една ясно изписана, според нас, норма", заяви Четин Казак.

На въпрос за бюлетините, които ще се печатат в "Дунав прес", в чието ръководство са съпругът и синът на Силвия Алексиева - общински съветник в Русе и бивш депутат от БСП, Манолова заяви: "Спете спокойно, бюлетините ще се печатат под ясен и строг контрол и под зоркия поглед на наблюдателите, които са се регистрирали". Тя добави, че според Изборния кодекс бюлетините ще се печатат в печатницата на БНБ и не ѝ е известно към нея да имат отношение партийни функционери, общински съветници или бивши депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?