БСП и ДПС саботираха кворума в парламента, бивш соцдепутат се оказа "златен пръст“ на ГЕРБ

БСП и ДПС саботираха кворума в парламента, бивш соцдепутат се оказа "златен пръст“ на ГЕРБ

Мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти не успя да събере нужния кворум от 121 народни представители в сряда. Пленарният ден започна от третия път и то с любезното съдействие на иначе опозиционната група на "Воля“. Решаващият 121-ви глас пък принадлежеше на наскоро изключения от групата на БСП вече независим народен представител Спас Панчев.

Така дългогодишния депутат земеделец от групата на БСП Панчев се превърна в "златния пръст" на мнозинството на ГЕРБ и Обединените патриоти, към чиито политически послания попада и твърдението, че властват, за да пазят страната, за да не се върне БСП на власт.

Социалистите и ДПС не се регистрираха в началното на пленарния ден в сряда. Действията им, за които те твърдят, че не са в синхрон, идват по-малко от седмица след обяснението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че формацията му започва тактически действия за бойкот на управляващите с демократични инструменти. Тогава Карадайъ не каза какви ще са те.

Проверка на Mediapool обаче показа, че през целия октомври именно ДПС и БСП правят кворума на управляващите, които успяват да съберат най-много 100 свои депутати в пленарна зала. След като помогнат на мнозинството да започне работа, те напускат залата и почти не участват в гласуванията.

Очевидно показвайки значимостта си, в сряда в 9 часа таблото за регистрация показа 111 души в зала, при необходими 121, за да започне работата на парламента. След почивка и втори опит депутатите се увеличаха с петима и станаха 116 души. За третия опит бяха необходими повече от 30 минути. Към управляващите се присъединиха 4-ма народни избраници от формацията на Веселин Марешки. В крайна сметка решаваща се оказа ролята на бившия коалиционен партньор на БСП от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев.

Според лидера на "Воля" Марешки това означава, че на практика БСП, а не неговите депутати са осигурили кворума и отказът им от регистрация е проформа.

Самият Спас Панчев обясни, че той винаги се е регистрирал в началото на заседанията без изключение и в този смисъл не се асоциирал със "златен пръст“. Панчев обаче бе и един депутатите, които защитиха кабинета при последния вот на недоверие.

Зам-председателят на БСП Крум Зарков отрече акцията да е координирана с ДПС. Зарков обаче даде заявка, че левицата няма да се регистрира, докато Симеонов не подаде оставка. Исканията за оставка са заради изказването на вицепремиера по адрес на майките на деца с увреждания.

Попитан дали действията на ДПС са обвързани и с исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Йордан Цонев бе лаконичен, че това е риторичен въпрос. Той също като Зарков отрече двете партии да са синхронизирали действията си.

От ГЕРБ пък, които напуснаха пленарна зала през 2013 година и твърдяха, че кворумът е задължение на управляващите, сега смениха позицията си.

"От БСП и ДПС не са дошли на работа. Загубихме един час на парламента“, каза депутатът Тома Биков. Той припомни, че предстои разглеждането на пакета от закони за хората с увреждания. И ако от ДПС и БСП отказват да участват в работата на парламента, евентуалното негласуване на тези закони ще легне на тяхната съвест, се разбра от думите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?