БСП и ДПС се "разбързват" с избора на съдебен инспектор преди евродоклада

ГЕРБ ще искат номинации от граждански организации

Сн. БГНЕС

БСП и ДПС смятат да стартират процедура за избор на главен съдебен инспектор преди мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред у нас, планиран за януари. Това заявиха пред Mediapool народни представители от мнозинството, които очакват докладът да е критичен и възнамеряват да обвинят за това предшествениците си от ГЕРБ. Тъй като Еврокомисията със сигурност ще постави и въпроса за забавения с около година избор на нов шеф на съдебния инспекторат, след като мандатът на Ана Караиванова изтече и тя продължи да изпълнява функциите, но накрая подаде оставка, управляващите ще отчетат пред Брюксел, че са се заели с тази задача.

"Единственото, което се иска от нас, е да дадем ход на номинации и избор преди доклада на ЕК, за да може да не ни критикуват и за това“, заявиха депутати пред Mediapool.

"Цялата процедура трае три седмици – има опция да я стартираме преди празниците, но ще стане много натоварено, а и няма да можем да проведем нормални и спокойни преговори с ГЕРБ. Затова най-добре е това да се случи след Нова година“, заявиха от БСП.

Необходимостта от квалифицирано мнозинство за избор на нов главен съдебен инспектор е причината, поради която и предишният, и настоящият парламент не могат да се справят с това си задължение.

Социалистите смятат, че могат да договорят "приемлива кандидатура“ и с опозицията, и с партньорите си от ДПС. "Имаме предвид някакви имена, но те още не са дали съгласие, затова на този етап няма да бъдат споменавани дори неофициално“, коментираха от левицата и уточниха, че преговори с Движението за права и свободи се водят на "най-високо, лидерско ниво“.

"Иначе Ана Караиванова вършеше добра работа и при нас, и при ГЕРБ, доколкото забелязвахме. Проблемът е времевото ограничение в закона, което може да се помисли и да се промени, за да не се стига до подобни неудобни ситуации и занапред“, коментираха още от БСП.

ГЕРБ отказаха официален коментар по темата за нов съдебен инспектор, но казаха, че преди две-три седмици всички парламентарни групи са били извикани на разговор при председателя на НС Михаил Миков. По думите им той дал срок до "приемането на бюджета“ партиите да обмислят поведението си и да декларират какво ще правят.

"Искаха да знаят дали ще ги бойкотираме както те нас в мандата на ГЕРБ или ще успеят да съберат необходимите 160 гласа, с които се избира главен инспектор. Целта, разбира се, е ясна – да се покаже някакво раздвижване в съдебната власт, където не се прави нищо, точно преди доклада, за да омилостивят ЕК“, обясни депутат от ГЕРБ.

По думите му има вариант да подкрепят кандидатура, ако им се стори смислена.

ГЕРБ обаче ще се опитат да използват случая, за да потърсят сближаване с независими неправителствени организации, които работят в областта на съдебната реформа и до които от партията не само не се допитваха, но и бяха във война, докато бяха на власт. От тези организации ГЕРБ ще поискат предложения за авторитетни номинации.

Към момента Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е в доста необичайна ситуация, при която на практика главен инспектор няма. До конфузния развой се стигна в края на октомври, когато тогавашният шеф на ИВСС Ана Караиванов подаде оставка около година, след като мандатът ѝ изтече .

Въпреки че според Съюза на съдиите в България оставането ѝ на поста бе противоконституционно, предишните управляващи от ГЕРБ не успяха да съберат необходимите 160 гласа за избиране на нов съдебен инспектор. Ситуацията се повтори и в мандата на БСП и ДПС, които разполагат с общо 120 депутати и не могат да съберат нужните 160 гласа дори с подкрепата на "патерицата" си "Атака", която има 23-ма депутати.

Оставката на Караиванова вкара парламента в нова главоблъсканица – може ли НС да гласува желанието на някого да напусне даден пост, при положение че по закон той вече не го заема.

Главният съдебен инспектор е сред ключовите фигури в съдебната власт. Инспекторатът извършва всички проверки в системата от районно до апелативно ниво. Инспекторатът може да се използва за саморазправа с неудобни магистрати, но и като инструмент за реална реформа в системата.

В първите три години от съществуването си той спечели похвали от Брюксел, защото успя да ускори решаването на делата в съдебна фаза. Впоследствие стана ясно, че няма почти никакъв ефект върху прокуратурата. Бавенето на делата в МВР остана в сянка пред изкараните на преден план недостатъци на съда.

Инспекторатът под ръководството на Ана Караиванова изигра ключова роля при уволнението на шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и амнистирането на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева, шеф на Софийския градски съд (СГС). След избухването на скандала "Софийски имоти", в който бе намесена Янева, Караиванова отказа да провери единствено нейните дела и инициира акция срещу всички наказателни съдии в СГС, без да отчита натоварването на различните магистрати. В крайна сметка ВСС очаквано пожали Янева, а накрая уволни Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България