Кални борби

БСП и ДПС си затварят очите за скандала "Сидеров", ГЕРБ искат оставката му

Лидерът на "Атака" не отрича скъпите си вояжи, но обвини Борисов, че плащал за шантонерки с държавни пари

Волен Сидеров в хотел "Четири сезона". Сн. Агенция ПИК. От хотел "Четири сезона" потвърдиха за Нова телевизия разкритието на ПИК, че Волен Сидеров е бил техен гост. Лидерът на "Атака" е останал там шест нощи и е бил в компанията на друг човек. Целият престой е струвал близо 15 хиляди евро. Пътуването е отпреди няколко години, а кадрите вероятно са направени от близък човек, който го е придружавал.

Скандалът със снимките, разобличаващи бореца срещу "колониалното робство" и народните "изедници" Волен Сидеров да се отдава на луксозни забавления в скъпи западни хотели и хавански плажове, не предизвика и грам публично възмущение в БСП и ДПС, чието управление все още зависи от решаващите гласове на "Атака". Те се нахвърлиха срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който използва поредния резил на Сидеров, за да поиска оставката му от шефския пост на антикорупционната комисия в парламента, като изтъкнаха, че за Борисов можело да има още по-компрометиращи материали.

Лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът от БСП Антон Кутев зададоха "опорни точки" в този дух с коментарите си в петък сутринта, а следобед думата взе и самият Волен Сидеров, който в момента е в Китай заедно с делегацията на парламента, водена от председателя му Михаил Миков.

Преди два дни бяха разпространени снимки от пътуването на Сидеров и депутати от "Атака" до Куба точно по времето, когато НС приемаше на второ четене държавния бюджет за 2013 г. След което бяха разпространени и снимки от видимо скъпи воаяжи на Сидеров в Париж и Венеция от 2009 г., излязоха и данни за огромните суми, похарчени за тях, които никак не се връзват нито с официално декларираните доходи на националистическия лидер, нито с официалната му идеология.

Бойко Борисов, който в момента се опитва да потуши напрежението около разпада на парламентарната си група и кризата в партията, заяви в четвъртък, зад напускането на депутати от ГЕРБ стоят ДПС и почетния му председател Ахмед Доган, който "ръководи държавата". Също ДПС и Доган стоят зад разкритията с изобличаващите снимки на Сидеров, обясни Борисов, според когото "Волен е хвърлен на кучетата". Всичко това, смята Борисов, обслужва нов политически проект, замислен от Доган.

"С тези двама депутати и масираната атака по Волен Сидеров считам, че някой на високо ниво, най-вероятно в ДПС, го е хвърлил на кучетата и "Атака" ще бъде заменена от друг проект. Иначе не мога да си представя, че (...) ще излизат тези снимки. Видно е, че са правени от много близки хора на Сидеров", коментира преди ден Борисов.

Не Доган, а Борисов бил "народен политически инженер"

Заобикаляйки удобно актуалния скандал с парламентарната им патерица "Атака", лидерът на ДПС Лютви Местан нападна Бойко Борисов.

"Моят призив към почитаемия "народен политически инженер” г-н Бойко Борисов е - да се въздържа да пренася свои неоспорими политически характеристики върху Доган, или който и да е друг български политик", заяви Местан в петък от парламентарната трибуна.

"Борисов напоследък звучи не просто неубедително, звучи карикатурно нелепо. Познавам един безспорен политически инженер в съвременната българска политика. Дори ако имаше категории "заслужил народен”, г-н Бойко Борисов без всякакво съмнение трябваше да получи определението за "заслужил политически инженер”. Ако от мен зависи, бих му присъдил званието "народен политически инженер”, каза Местан.

"Това е човекът, който успя да разбие две парламентарни групи в рамките на 41-то Народно събрание, без народът да му е дал самостоятелно мнозинство, успя да "склони” с най-различни форми – от рекет до пряко стимулиране – достатъчно на брой народни представители от почти всички парламентарни групи в 41-то Народно събрание, за да си осигури изкуствено мнозинство”, припомни лидерът на ДПС, за когото очевидно действията на ГЕРБ в миналия парламент са достатъчно оправдание за сегашното мнозинство да върши същото.

ГЕРБ искат оставката на Сидеров като шеф на антикорупционната комисия

Междувременно ГЕРБ поискаха оставката на Сидеров като председател на антикорупционната комисия. "Недопустимо да се руши авторитетът на Народното събрание, който може би вече е под санитарния си минимум", заявиха от партията.

"Трябва да се знае как се харчат средствата на българските данъкоплатци, ако пък са пътували с лични спестявания, Волен Сидеров и депутатката от партията му Деница Гаджева трябва да обяснят как са си позволили лукса на курорта Варадеро с депутатска заплата от 2136 лв.", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Произходът на личните средства следва да се докаже, каза тя и допълни, че в тази връзка ГЕРБ подготвяли промени в закона за политическите партии.

БСП: Защо не поискат оставката на Цветанов

Депутатът от БСП и член на партийното ръководство Антон Кутев индиректно защити Сидеров, като заяви, че когато ГЕРБ искат оставката на някого, да погледнат първо в своята градина и "да поискат примерно оставката на Цветанов, за когото има достатъчно много основания за това". По думите му, щом искат нечие напускане, то народните представители от опозицията трябвало да отговарят на същите морални критерии.

Не съм убеден например, че ако вземем всички шоупрограми на Бойко Борисов през годините, няма да се окаже, че материалът е доста по-компрометиращ от този, който сме видели за Волен Сидеров, допълни Антон Кутев.

"Да не говорим, не дай Боже, разбие пощата или свали снимките на Бойко Борисов, какво ще излезе. Там ще излязат едни футболни мачове по време на работа, тенис-турнирчета по никое време. Никой не е казал досега какви снимки могат да излязат от полетите на авиоотряда, с кого са били и какво е правил”, продължи Кутев.

Волен Сидеров: ГЕРБ плащаха с държавни пари за шантонерки

Лидерът на "Атака", който три дни след избухването на скандала не е вземал отношение, в петък коментира случилото се от Китай.

Каза, че ГЕРБ нямат основание да му искат оставката като председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, освен страха, че има много сигнали срещу техни основни фигури, начело с Бойко Борисов.

"За разлика от лидера на ГЕРБ, който похарчи 34 милиона държавни пари, за да развежда с правителствения самолет свои приятелки певици, шантонерки, футболисти, аз не съм похарчил нито лев държавни пари за пътувания, които са извън официалните", заяви Сидеров.

Според него ГЕРБ търсят повод да го отстранят, след като миналия мандат упорито гласували срещу това да заеме поста, защото се притеснявали, че ще бъде непримирим към техни реални нарушения.

"Тази фаза на компроматна война срещу мене се води в момента, защото аз мога да предположа и съм сигурен, защото настъпих много здраво интереси в "зелената", така наречена енергетика. Както знаете, аз съм вносител на една поправка, която намали рязко печалбата на тези печалбари с ВЕИ-та", каза лидерът на "Атака".

Сидеров призна за снимките, но в тях нямало нищо компрометиращо

Помолен да уточни дали има предвид снимките от негови пътувания, той каза, че в тях няма нищо компрометиращо, а вижда опит за очерняне в интерпретацията и внушенията, които се правели. Запитан как очаква да се развие едно евентуално гласуване на искането за оставката му, той отговори: Аз нито се притеснявам, нито това за мен е някакъв пост сакрален.

Преди ден депутатът Десислав Чуколов от "Атака" твърдеше, че снимките са фотомонтаж.

Бивши членове на "Атака" обаче не само потвърдиха, че снимките са истински, но и показаха факсимилета от платежните документи от луксозните хотели и ресторанти, които показват колко пари са похарчени за отдиха на Сидеров.

Според бивши приближени до Сидеров, за престоя му в парижкия хотел "Льо Морис” заедно с депутата Деница Гаджева, са дадени почти 15 000 евро. Същата сума е била платена и за престой в друг хотел във френската столица - "Четири сезона".

"Няма да правим експертиза на публикуваните в медиите снимки на Сидеров, за да видим дали са манипулирани", каза по този повод Десислава Атанасова от ГЕРБ. "Още повече, че депутати от "Атака" са потвърдили, че са били там", добави тя.

Според нея нямало смисъл и да се вика председателят на "Атака" пред комисията по етика, за да каже своята версия по скандала, защото той нямало да се яви, пък му предстояли и "още екзотични пътувания".

"Ако БСП и ДПС не ни подкрепят, ще означава за пореден път, че цената за парламентарната подкрепа за кабинета на Пламен Орешарски е да се намери поле за изява на Сидеров", обяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Антон Кутев не можел да прецени доколко публикациите са верни

Антон Кутев не пожела да коментира скъпите пътувания на Сидеров и се измъкна с обяснението, че не е видял какъв е бил хотелът и да прецени доколко публикациите са верни. Според него обаче през партийните субсидии този вид разточителни разходи (като на Сидеров) не могат да се правят.

Ако Волен Сидеров и някоя друга политическа партия има други доходи, респективно прави други разходи, е въпрос на оценка на субсидиите, каза Кутев и уточни, че от БСП е невъзможно да изтекат незаконни разходи, тъй като има проверки от много органи.

В "Атака" не се притеснявали от "дубликата" Николай Бареков

Димитър Димов от "Атака" посъветва Борисов да не се грижи, че Волен Сидеров е "хвърлен на кучетата". "Това кой му го каза, Доган в сараите на поредната им среща. Нека да не се грижи за "Атака" на кой сме били хвърлени ние", коментира той.

Димитър Димов няма притеснения, че сдружението на Николай Бареков, може да се окаже този нов политически проект, замислен от Ахмед Доган, за който Борисов говори.

"Дубликатите на "Атака" бяха много. Такива като господин Бареков, които скачат в момента и се опитват да изземат електората на партия "Атака" или която и да е друга партия, ги видяхме много през годините. За съжаление всички те останаха в историята и бяха отмити", каза Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България