БСП и ДПС в преговори за вот на недоверие към кабинета

БСП и ДПС в преговори за вот на недоверие към кабинета

БСП и ДПС стартират тази седмица преговори за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това обяви във вторник лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на партийното ръководство, на което основен въпрос е бил именно вотът.

Той допълни, че са били дискутирани три основни мотива за недоверие срещу кабинета на ГЕРБ – политиката му в здравеопазването и сривът на здравната система, провалът на антикризисните мерки и намаляването на доходите на гражданите и съответно влошаване качеството им на живот.

"Отговорността като цяло за всички действия на правителството носи министър-председателят. В това число и за всички негови поразии“, заяви още бившият премиер. Той призова "ГЕРБ да не се опитва да играе сценката с лошите и добрите ченгета – лошия Дянков и лошата Борисова (здравният министър – бел. ред.), и добрият Борисов.“

Относно заявката от страна на ДПС, че ще търсят парламентарен механизъм за отстраняването на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, Станишев каза, че "най-чистата формула за отстраняване на министър от правителството е вот на недоверие към кабинета“.

"Министър Дянков е една от основните ни мишени, защото е един от авторите на реформите в здравеопазването, във висшето образование и науката“, допълни той. Соцлидерът призова Борисов да не се "крие зад провалите на един или друг министър, защото той дава санкцията за действията на министрите“.

"Важно е българските граждани да знаят кой подкрепя правителството и кой не, съответно кой носи отговорността за управлението“, каза още Станишев, като посочи, че с гласуването при вота на недоверие ясно ще проличи това.

Зам.-шефът на парламентарната група на левицата Ангел Найденов от своя страна коментира, че от БСП настояват за осигуряване на допълнителни 205 млн. лв. за здравеопазване, както и за актуализация на бюджета на НЗОК и на Министерството на здравеопазването. БСП ще настоява и в закона за НЗОК за бъде разписано, че парите ще се отпускат само със санкцията на Народното събрание.

Найденов допълни, че искат от правителството план за спасяване на лечебните заведения от фалит, за да се спре миграцията на медицински специалисти от страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България