БСП и ДПС внасят вот на недоверие заради корупцията през януари

Според ГЕРБ целта на опозицията е саботаж на председателството

БСП и ДПС внасят вот на недоверие заради корупцията през януари

БСП и ДПС се договориха да внесат вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов на 17 януари, а темата ще бъде корупция. Това стана ясно след среща между лидерите на двете формации – Корнелия Нинова и Мустафа Крадайъ.

Нинова обясни, че работната група, съставена от представители на двете партии, трябва да е готова до 10 януари с мотивите. Ще имате много конкретни случаи, които не сме обявявали, нека екипът да направи мотивите и ще имате точната формулировка, каза Нинова на излизане от срещата.

Датата 17-и не я обвързваме нито с ретрограден Меркурий, нито с някаква Венера, каза Нинова на въпрос дали датата не е избрана нарочно, тъй като от януари започва председателство на България на ЕС. Според нейните думи таймингът се дъклжи на това, че 10 януари бил първия работен ден за парламента.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че корупция има във всички сфери, заради което работната група ще обобщи примери и ще опише схеми.

Вотът не недоверие трябваше да се гледа веднага след бюджета, според първоначалните анонси на БСП и ДПС. Формациите обаче са се обединили около идеята, че преди Коледа искане на оставка на кабинета е безсмислено и няма да получи нужната гласност, твърдят неофициално депутати.  Освен това в първите работни дни на парламента след ваканцията, която приключва на 10-ти януари, на посещение у нас ще бъдат група европейски журналисти.

Според ГЕРБ пък зад датата на отлагане на вота "стои един опит и официално обявяване за саботаж на председателството на Европейския съюз". Партийната позиция изказа депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него неслучайно е избрана дата един ден преди официалното председателство на страна от България за да могат на следващия ден "да обиколят телевизиите и да говорят колко лоша е България".

"Това целят, нищо друго. Наясно са, че са абсолютно безпомощни да създадат реалистична алтернатива. Сигурно искат да изместят малко и вътрешния си огън по отношение на приватизацията. Това са истинските им мотиви, иначе досега да бяха внесли 3 вота", заяви депутатът. Според Биков голямото постижение на двете опозиционни партии е, че са успели да избистрят "поне някаква дата, водени от други мотиви, а не че са крайно обезпокоени от корупцията в България. Те не са толкова чувствителни, ако става въпрос за техните хора".

Биков обяви, че не смята че БСП и ДПС са в състояние да провалят председателството, но му е неприятно, че правят такива опити. "Готови сме да дебатираме темата корупция. Бяхме готови още днес или утре, подготвили сме се. Вече 2 месеца се готвим и не можем да дочакаме да вземат решение", добави народният представител.

Според него в България има корупция, "както има корупция в Германия, Франция, в Италия и във всяка една държава". "България има проблем с корупцията и се опитваме доколкото можем да намалим корупцията, иначе едва ли някой ще ни повярва, ако кажем, че ще я унищожим и ще я направим нулева", добави Биков.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България