БСП и ДПС внесоха в КС искането си за отмяна на лустрацията за агенти на ДС

БСП и ДПС внесоха в петък искане до Конституционния съд (КС) за отмяна на текстове от парламентарния правилник, които отрязаха от председателски постове в НС агенти на бившата Държавна сигурност. В кулоарите на парламента Любен Корнезов (БСП) коментира, че под искането на левицата са се подписали 33-ма депутати от Коалиция за България и 24 от ДПС.

Според приетия правилник депутати, които са обявени за сътрудници на ДС, не могат да заемат зам.-председателско място в парламента, нито да стават шефове на комисии, както и членове на специализирани комисии и на международни делегации. Текстът бе предложен от Синята коалиция и първоначално управляващата ГЕРБ не искаше да го подкрепи, но впоследствие ревизира позицията си и той бе гласуван.

Това бе неприятна изненада за бившия шеф на НИМ Божидар Димитров, който бе избран за депутат от ГЕРБ и трябваше да стане председател на комисията по култура, но светкавично бе компенсиран от премиера Бойко Борисов с място в изпълнителната власт като министър без портфейл за българите в чужбина.

Любен Корнезов посочи в петък, че текстът в правилника е лустрационен и дискриминационен и създава неравенство в статута на народния представител. По думите му тази разпоредба е довела до това "България да има двама министри на културата", визирайки Димитров. Постът официално се заема от Вежди Рашидов.

Корнезов посочи, че Коалиция за България не е засегната от този текст, но социалистите са за "спазването на принципите“ и не "може да се потъпква с ботуш българската конституция“.

"Противоконституционно е депутатите да имат двоен статут, като част от тях да са дискриминирани при участието си в работата на НС. Народният представител черпи представителната си власт от народния вот, от гражданите, които са гласували, а не от едно или друго мнозинство в парламента, което да ограничава неговите прави“, пише още в искането до КС.

Там е посочено още, че текстовете от правилника са в нарушение и на международното право.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?