БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към кабинета

БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към кабинета

Над 70 народни представители от парламентарните групи на БСП и ДПС и независими техни колеги внесоха в четвъртък вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов заради "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи”.

В мотивите на парламентаристите е записано, че "новите безпощадно критични оценки в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка само потвърждават констатираните още преди година системни дефекти на управлението”.

“В този смисъл, последният доклад на Европейската комисия се явява вече и европейска оценка за провала на ГЕРБ", посочват депутатите.

Народните представители подчертават, че за първи път на шестата година от членството ни в ЕС се появява констатация за "липса на насока на политиката, което възпира напредъка".

“Явно ГЕРБ не притежава капацитет за решаването на проблемите в сектора "Правосъдие и вътрешни работи". Затова въведеният за избягване на предпазната клауза механизъм, вместо да бъде снет, се продължава за неопределено време, минимум до края на 2013 г., когато страната ще се управлява от друго парламентарно мнозинство и друго правителство", пише още в мотивите.

"Непосредственото, изключително опасно за страната следствие от продължаването на мониторинга е, че членството на страната в Шенген се отлага също за неопределено време. Така кабинетът “Борисов” е единственият от 1997 г. насам без реализирана стратегическа цел", са записали още депутатите.

Според тях единственият изход са “предсрочни избори, след които да се формира ново управление с нов модел, с нова управленска философия, способно да отговори  адекватно на критиките в доклада на Европейската комисия, да гарантира снемането на мониторинга и нормалното европейско развитие на страната".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?