Управляващите още по-настървени да не отстъпват

БСП и ДПС заклеймиха протеста като "метеж" на "ултарси","мутри", "бръснати глави"

ГЕРБ обвиниха властта, че е превърнала площада в "гладиаторска арена" и изправила въоръжени срещу цвета на нацията

Ние вървим към един неофашизъм, обяви Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Ескалацията на антиправителствените протести, прераснали в сблъсъци с полицията, бе посрещната от управляващите с яростни нападки срещу протестиращите и упорити закани, че няма да отстъпят властта. Реакцията им спрямо новите събития, при които вече има и студентска окупация, и белези на радикализация, е същата, както спрямо многолюдните летни протестни шествия – да се пренебрегват стотиците недоволни граждани и да се сочат единични групички на провокатори, най-вероятно изпратени от партийните им централи.

В сряда сутринта лидерът на БСП Сергей Станишев окачестви събитията около парламента от предишната нощ като опит за метеж, а председателят на ДПС Лютви Местан е видял "бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество". Тези квалификации на разбунтувалите се срещу управлението студенти и граждани все пак са нищо в сравнение с изцепката на депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който наскоро определи протестиращите младежи като "изродчета на сикаджията Бойко".

ГЕРБ обвиниха управляващото мнозинство, че превърна площад "Народно събрание" в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти. В декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна, депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева осъди полицейското насилие над протестиращите.

По думите ѝ срещу "цвета на нацията" държавната машина е изправила "въоръжени с шлемове и палки".

Под прозорците ни децата ни бяха блъскани, удряни, бити и арестувани по жълтите павета. И тези срамни за демокрацията кадри, пропити с необяснимо настървение, обиколиха новинарските емисии и световните агенции. Докато премиерът Орешарски захаросваше чуждите медии, че е освободил страната от страха и е форсирал инвестиционната активност, на площада пред парламента ерозията на доверието в управляващото мнозинство достигна котата, отвъд която разложителните процеси са необратими, заявиха от ГЕРБ и призоваха управляващите да подадат оставка.

Вдигнете си ръцете от студентския протест, не се превръщайте в узурпатори и диктатори, и не позорете страната ни. Всичко друго е форма на цинизъм и предателство към децата ни, се казва в декларацията, прочетена от Караянчева.

Преди това лидерът на БСП, с чийто мандат е съставен кабинетът "Орешарски", обяви от трибуната, че студентският протест е удар срещу демокрацията и метеж срещу работещо правителство.

Трябва да има ясна преграда срещу опита за метеж, защото снощи редом с протестиращите студенти застанаха мутри, които целяха размирици, заяви Сергей Станишев.

"Искам да попитам тези ултраси, от Перник, Пловдив и др. - кой им плаща? Кръгът "Котараците" ли ги организират", продължи Станишев като подчерта, че в крайна сметка всичко се плаща от данъкоплатеца.

Искам да ви кажа - това няма да мине. Защото България се нуждае от оздравяване, от освобождаване. Защото тези 4 години всеки, който изразяваше инакомислие, беше преследван. Демокрацията се нуждае от сила, заяви Станишев.

"Една група хора искат да поставят младите хора до мутри, които искат да окупират Народното събрание. Искам да благодаря на българските полицаи за техния стоицизъм, воля и сила. Вчера всички групи без изключение след съвместното изявление на президента и премиера заявиха, че са против насилие на верска основа. Но насилието се насажда все по-упорито. Ние вървим към един неофашизъм, който си пробива път в тази тежка икономическа и политическа криза. Той играе със страховете на хората", каза още Станишев, чието правителство е подкрепяно от екстремитската партия "Атака".

Станишев повтори, че БСП подкрепя правителството, защото трябва да се реализира промяна към демокрация.


Мракът подчертаваше бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество, заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на Република България, нашите деца. Правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено конституционно. Но едно е правото на протест, друго е окупацията. Едно е протестът на студентите, съвършено друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от тези, които вчера отсъстваха от обсъждането на най-важните актове – бюджетите на НОИ, НЗОК. Защото впрегнаха новите си генерали, впрегнаха корупционно натрупаните милиони, за да взривят устоите на демократична България”, заяви още Местан.

"За Борисов и Цветанов няма оцеляване в политиката извън властта. Затова няма да се спрат пред нищо. Протестът срещу кабинета Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото в строго политически план като стил на управление, като реална грижа за българските граждани и бизнес, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добра от управлението на кабинета Борисов”, заяви Местан.

Протестът срещу кабинета Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото в строго политически план като стил на управление, като реална грижа за българските граждани и бизнес, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добра от управлението на кабинета Борисов, каза още Местан.

И допълни, че понеже го е страх да отговаря, Борисов бърза да свали правителството. Председателят на ДПС обаче увери, че партията му и нейните 36 народни представители "ще стоят плътно зад кабинета "Орешарски”, зад конституционния ред, зад българската демокрация”.

След изказването на Местан депутатите в зала станаха на крака и ръкопляскаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България