БСП и финансовият министър в спор за новия външен дълг

БСП и финансовият министър в спор за новия външен дълг

БСП и финансовият министър Кирил Ананиев влязоха в спор изгодни ли са или не параметрите на емитирания от правителството нов дълг от 5 млрд. лв. от международните пазари.

Темата бе повдигната от лидерът на социалистите Корнелия Нинова. "Правителството изтегли нов заем и всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване (...) Всеки ден оставане на това правителство е вредно", каза тя.

Според нея правителството трябва да даде отговори на няколко въпроса и един от тях е защо се появила необходимост от нов дълг. "Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага нов заем, защото в резерва на държавата има 9 млрд. лв.", добави тя. 

Тя попита и защо е трябвало да се емитира дълг на международния пазар. "Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар. Емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български, икономически проблеми", посочи Нинова.

Лидерът на БСП попита и какви са и условията, при които е взет дългът. Тя определи като "определено неадекватни" твърденията на правителството, че е постигнало ниска цена на дълга. "Четвърто, разбира се, най-важното: Ще стимулира ли този заем икономиката? И ще подобри ли жизненото равнище на народа? Както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата", каза още тя.

По думите на Нинова за десетгодишното управление на Борисов, той е взел общо 30 млрд.лв. Заеми, а срещу тях "имаме спад на качеството на здравеопазването, увеличаване на функционалната неграмотност на децата, увеличаване на неравенствата и все по-нездравословна околна среда"

"Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня, но по един той е абсолютно последователен - погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях, е непознато. За десет години той не дойде да внесе поне един бюджет, да присъства поне на една актуализация на бюджета", добави Нинова. 

Финансовият министър реши да отговори на обвиненията на социалистите. Ананиев обяви, че Нинова разпространявала лъжовна информация от трибуната на парламента и я призова да излиза по-подготвена. Той отново подчерта, че изтегленият заем е с най-ниската лихва, което е голям успех за страната ни.

"27 емисии от 27 държави са пуснати през 2020 г. Нашата емисия е с най-ниска лихва от всички. Почти всички други се движат с лихвени проценти от 1 до 3 по 10-годишните емисии, а ние имаме 0,4%. Дори държави в еврозоната имат по-високи параметри по-дълговете за тази година", каза Ананиев и посъветва Нинова да се подготвя по-добре, когато е решила да говори за дългове. 

Споделяне

Още по темата

Още от България