БСП и фирмите на Георги Гергов не са свързани лица според прокуратурата

Фирмите на Георги Гергов и БСП не са свързани лица, реши прокуратурата.

Няма нарушения в отпуснатия в края на 2016 г. огромен заем в размер на 31.8 млн. евро от държавната Българска банка за развитие (ББР) в полза на дружествата "Международен панаир Пловдив" и "Слънчев ден резиденс", свързвани с Георги Гергов, който към онзи момент е член на изпълнителното бюро на БСП.

Това съобщава Антикорупционният фонд (АКФ), който преди време подаде сигнал по случая до подчинените на Сотир Цацаров.

В началото на 2017 г. избухна скандал заради отпуснатия огромен заем на фирми, близки с бизнесмена-политик, въпреки забраната в устава на държавната банка на партийни кредити.

Впоследствие, от финансовия отчет на банката за 2016 г. стана ясно, че трезорът, който би трябвало да подпомага малкия и средния бизнес, всъщност кредитира едри бизнесмени, близки до властта.

С аргумент, че това трябва да се промени, през есента на 2017 г. икономическият министър Емил Караниколов смени ръководството на ББР, като постави начело на институцията бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вместо да забрани едрите кредити обаче, новото ръководство направи промени в устава на ББР точно в обратната посока, така че те позволяват отпускането на още по-големи заеми. Според обясненията на Мавродиев целта била да се финансират стратегически проекти на правителството.

Според прокуратурата няма "фактическа свързаност"

"При прокурорската проверка ръководството на ББР е предоставило правни становища, според които по дефинициите на Търговския закон фирмите на семейството на Гергов и БСП (чийто член на управителен орган е той към момента на отпускането), не са свързани лица", посочват от Антикорупционния фонд. Оттам цитират прокурорското постановление, според което “фактическата свързаност на Георги Гергов с БСП е правно ирелевантна, защото той като физическо лице, член на политическа партия, не се явява кредитополучател".

Според юристите на Антикорупционния фонд обаче приложимите дефиниции в случая са тези на Закона за кредитните институции, които са много по-широки и отговорят на изричната забрана в устава за "кредитиране на политически партии и свързани с тях лица".

"Прилагането на много по-тясното тълкуване на Търговския закон е манипулативно и не отговаря на съвсем ясното ограничение в устава на банката. Това ограничение поставя ясно преграда пред кредитиране на фирми на политици, което според сегашното решение на прокуратурата се оказва напълно легално", коментират от правния център на АКФ.

Според АКФ най-новите изменения в устава, направени след избирането на Мавродиев, са в духа на дадените на прокуратурата становища. "В тях се уточнява ясно, че свързаните лица спрямо политически партии са само техните женски, младежки и други организации, създадени от самите политически партии", припомнят от организацията.

Две правни становища - и двете от политически обвързани юристи

Разследващата организация оспорва обективността на правните становища, предоставени на прокуратурата по случая.

Едното от тях, поръчано от ББР и предоставено на разследващите, е от проф. Огнян Герджиков, преподавател в правния факултет на Софийския университет и служебен премиер през 2017 г., назначен от президента Румен Радев. "Независимостта на такова становище обаче е изключително спорно от правна гледна точка, тъй като авторът е бил в качеството на служебен премиер между януари и май 2017 г. и негови министри са упражнявали директен контрол както на държавната банка, така и на дружеството, получател на кредитите. В този период са и част от правните действия, предмет на подадения сигнал", твърдят от АКФ.

Другото становище е от Росен Карадимов от същия факултет, бивш председател на младежката организация на БСП и съветник на премиера Станишев, като то също е в полза на държавната банка. "Интересното е, че във финансовите отчети на британската фирма FINNIVEST LLP (100% собственост на изпълнителния директор на банката към този момент Билян Балев) Карадимов е с отпуснат личен кредит в размер на 114 480 британски лири, което поставя под сериозен въпрос независимостта на даденото правно становище в полза на ББР", твърдят от фонда.

Прокуратурата не е открила нарушения и в останалите точки от сигнала, включително във факта, че се отпуска кредит без "Международен пловдивски панаир" да има одобрени годишни финансови отчети, както и че липсва одобрението на общото събрание на дружеството при кредити в полза на трети лица.

Антикорупционният фонд ще обжалва

От правния център на Антикорупционния фонд заявяват, че ще обжалват постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство пред по-висша инстанция.

"В една централизирана структура като прокуратурата трудно можем да очакваме намиране на достатъчно основания за образуване на досъдебно производство срещу лице, което публично е заявило близките си приятелски отношения с главния прокурор", коментират юристите на правния център.

Те имат предвид позицията, която Георги Гергов зае в скандала "ЦУМ-гейт" през пролетта на 2017 г., тръгнал от среща в кабинета на Гергов в ЦУМ между собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от Бизнес