БСП и ГЕРБ може да тестват коалиционния модел първо в София

Преди ден стартира кампанията за първите в българската история избори за Европейски парламент (ЕП), но за повечето партии тази надпревара е важна само и единствено като подгряваща акция на далеч по- решителните избори за местна власт през есента. Защото при тях става дума за разпределение на реална власт, подплатена вече и с предвидената по-голяма самостоятелност на местното самоуправление и задаващите се милиарди евро за усвояване от ЕС.

В началото на годината шефът на столичните социалисти Румен Овчаров заяви в присъствието на партийния лидер Сергей Станишев, че основната битка за БСП през следващите месеци е битката в София.

На пръв поглед изглежда, че БСП има амбиции най-после да спечели кметския пост. В червената централа обаче отсега си дават ясна сметка, че това няма как да стане при почти сигурното кандидатиране на сегашния популярен столичен кмет Бойко Борисов. Затова вече е формулиран План Б, който да даде възможност на социалистите да запишат “победа”. Пътят за това минава през коалиция в общинския съвет с партията на Борисов ГЕРБ и сключване на сделка “ваш кмет, наш председател на общинския съвет”.

По подобен начин постъпиха преди четири години ССД и СДС, след като синият кандидат кмет не стигна до балотажа и партията подкрепи трети мандат на Стефан Софиянски.

Вътрешнопартийните социологически проучвания на социалистите показват, че след изборите в СОС ще влязат между 19 и 23-ма червени общински съветници. Прогнозите за ГЕРБ дават възможност за вкарване между 20 и 25 общинари, научи Mediapool от свои източници в БСП.

В тази ситуация на почти пълен паритет, червените вече са обсъдили възможностите за частични общи действия с щаба на Бойко Борисов, съобщиха източници от “Позитано” 20. Според непотвърдени информации от Столичния общински съвет (СОС), Румен Овчаров и Бойко Борисов вече са се договорили за това.

Компромисите

Полза от подобна сделка биха имали и двамата. От една страна, БСП ще направи своя компромис, като излъчи поредния си кандидат – жертва в София, който ще изгуби от почти сигурния победител Бойко Борисов. В същото време обаче социалистите най-после ще са управляващо мнозинство в столицата със свой председател на СОС.

Така след безконечните си загуби в столицата, Овчаров най-накрая ще успее да се похвали поне с частичен успех.

В ситуация на раздробено дясно пространство – 6 – 7 общински места за ДСБ, 4-5 за СДС и все още неясната величина на групата на “Атака” (5-7 съветника),  ГЕРБ  може да се окаже втора политическа сила в СОС, показват сметките на социалистите.

Червените вкараха най-много общински съветници и през 2003 г., но бяха изолирани в опозиция след като тогавашните десни в лицето на СДС, ССД, “Гергьовден”, ДП и БЗНС - НС ги изолираха в опозиция заедно с НДСВ. Тази конфигурация вече не е валидна, след като Софиянски позорно се скри в парламента за спасяване от наказателно преследване, а Борисов спечели частичните избори през 2005 г. и заигра с шарени мнозинства в СОС.

Макар че в момента старателно се афишира като десен и обеща евродепутатите от ГЕРБ да влязат в групата на ЕНП в Европарламента, при евентуален втори кметски мандат Борисов едва ли ще поиска да остане в опозиция на БСП заедно с десните в СОС, ако общият им брой съветници не надвишава този на червените.

Това би означавало още четири години досадни оправдания защо не може да си свърши работата, като СОС му връзва ръцете, но още по-важно – прокарване на собствена политика и консолидиране на икономически ресурс в просперираща София.

“Сполучливият” начин, по който бившите противници в Столичната община Стефан Софиянски и Антоан Николов си разпределиха “сфери на влияние” и мирно и тихо управляваха във взаимно дебнене, но и ненападение, е лесен за следване коалиционен модел.

Който, след като бъде изпробван в София, може да се приложи и на национално ниво след следващите парламентарни избори.

На “Позитано” все още не са започнали активно обсъждане на номинации за кметски кандидатури, но по принцип това ще е ангажимент на столичната организация. Първите по-сериозни разговори ще започнат през юни, веднага след евроизборите.

На този етап в софийската организация на социалистите циркулират само имената на министъра на културата Стефан Данаилов и на депутатa Петър Кънев.

Дясно?

Единственото сигурно нещо в старото дясно до местните избори е, че то няма как да възпроизведе свой кмет в София. ДСБ ще отчетат като успех ръст на представителството си в СОС, където в момента имат четирима души, които преди три години се отцепиха от СДС. При най-оптимистични прогнози тази бройка може да бъде увеличена два пъти и то най-вече заради добрите партийни структури в столицата. На обратния полюс е СДС, които се очаква да намалят поне наполовина сегашната си бройка от 10 съветници.

Сигурното е, че след местния вот от сцената ще изчезнат политическите отрочета на Стефан Софиянски ССД и “Демократи за София”. Подобна политическа съдба очаква още “Гергьовден”, БЗНС –НС и ДП, ако отново не си намерят подходяща коалиция.

След провала на президентските избори с “общия десен” кандидат, към момента е трудно да се прогнозира дали СДС и ДСБ ще пробват и с обща кметска кандидатура. Най-вероятно ще се явят със самостоятелни листи, тъй като в София разполагат и със сравнително по-приличен електорален ресурс.  

Освен ГЕРБ, другият сигурен нов участник в следващия СОС ще е “Атака”.

Единствената партия, която най-вероятно няма да промени представителството си в СОС, е НДСВ. При 3-4 съветника обаче на жълтите ще може да се разчита само за допълване на гласовете до 31 (50% плюс 1 гласа). Толкова са необходими са взимане на решения за разпореждане с общинското имущество.

Споделяне

Още от България