Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП и ГЕРБ пак размахаха томахавки заради чумата

Порожанов обяви, че заразата е ограничена, левицата скочи, че такава не е имало и се прикриват измами с еврофондове

0 коментара
БСП и ГЕРБ пак размахаха томахавки заради чумата

Двойно тълкуваният термин за отрицателни втори проби за чума при преживните животни, използван от земеделския министър Румен Порожанов при информиране за обстановката с болестта, доведе до поредно размахване на томахавките между БСП и ГЕРБ и взаимни обвинения в лъжи, манипулации и подозрения в измами.

В четвъртък сутринта Порожанов каза пред бТВ, че към момента вторите проби за чумата не дават позитивни резултати. След това той подборно обясни, че това означава, че няма разпространение на заразата извън селата, където бяха унищожени животни, и че има още проби за изследване във френска лаборатория.

Левицата обаче побърза да обвини министерството, че е заблуждавало хората, че има чума, че продължава да няма доказателства на тези твърдения и отговорност за това трябва да понесат Порожанов, вътрешният министър Валентин Радев и премиерът Бойко Борисов. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова дори обяви, че избиването на животните е целяло прикриване на злоупотреби с еврофондовете и че може те да бъдат спрени.

ГЕРБ и агроминистерството на свой ред свикаха извънредни пресконференции. Управляващите обвиниха Нинова в популизъм и лъжи и защитиха агроминистъра си, че изнася достоверни данни за болестта. Порожанов пък обясни, че като е говорил за втори проби е имал предвид тези, които се вземат в 20-километровата зона около селата с констатираната през юни чума, за да се потвърди има или няма допълнително разпространение на болестта.

Изгубени в терминологията

Не се говори за проби, свързани с петте населени места, в които има подобни заболявания, каза Порожанов пред журналисти.

Реално същото той обясни и пред бТВ по-рано сутринта: "Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези 7 общини, които са под възбрана за движение на животните”. Това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване, допълни той.

Агроминистърът декларира, че в България е имало чума и това е потвърдено от взетите през юни лабораторни проби. Припомни, че първите проби са взети през юни и са потвърдени са през юли.

Думите му за вторите проби обаче бяха приети от БСП и Нинова като признание, че чума не е имало.

"Когато казахме, че няма доказателства за чума, ме питаха кой ще понесе отговорността, ако чумата плъзне из страната и аз я разнасям с маратонките си от двора на баба Дора по цяла България. Отговорих, че аз поемам отговорността, ако пламне чумата. В политиката това означава да си отида, ако съм причина за чумата. Сега кой ще поеме отговорността и кой ще си ходи?“, заяви лидерката на социалистите на пресконференция. Според нея това трябва да са Борисов, Радев и Порожанов, който по думите ѝ се опитал да прехвърли вината върху шефа на агенцията по храните Дамян Илиев (Порожанов в отговор на въпрос за оставка на Илиев заради възложената на прясно създадена компютърна фирма директна поръчка за препарати за диагностика на пробите за чумата каза, че това ще зависи от разговор с Борисов)

Нинова призова да се спре цирка с насочването на стрелите към Дамян Илиев, след като Порожанов и Радев са убеждавали народните представители, че има чума и единствените мерки, които трябва да се предприемат, са да се избива всичко наред.

Нинова се надява и прокурор да погали Борисов по главата

"Нашата позиция остава и до сега – да се дадат доказателства, да не се убиват предварително животни, да се изолират под карантина, да се изчакат вторите проби, ако тогава има доказателства, да се действа. Дойдоха пробите и чума няма. Двамата министри да си ходят веднага за това, че избиха животните на хората, че съсипаха Странджа и толкова семейства“, продължи Нинова със своето тълкувание на вторите проби.

"Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата“, каза още соцлидерката. Тя нападна зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за думите му от преди време, че целта ѝ била да свали ГЕРБ с преврат: "Превратът стигна до официалната информация на френската лаборатория, че в изследваните зони няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов“.

БСП ще помага на стопани на избити животни да съдят държавата

Нинова обяви още, че в близките дни ще посети Ямбол и Странджа, за да се помогне на желаещите да подадат искове за претърпени щети заради избитите животни.

"Ще искаме по всички законови начини да се провери дали с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Да се проверят по дати действията на министър Порожанов дали всичко това не беше подготвена акция за източване на европейски средства от държавния и европейския бюджет“, заяви председателката на левицата.

По нейните думи Порожанов е променил заповед 20 дни преди да тръгне чумата, а след това се е появила и обществена поръчка на фирма на компютърни специалисти, които да вземат пари, за да правят проби. "Сигурно щеше да има и други обществени поръчки, ако не ги бяхме спрели“, допълни Корнелия Нинова.

В отговор Цветанов обвини Нинова в спекулации. "Когато отговорните институции и фактите говорят, дори и популистите е по-добре да замълчат. В противен случай съществува риск гражданите да бъдат въвлечени в заблуда, което е недопустимо за всеки уважаващ себе си народен избраник, камо ли за председател на стогодишна партия", смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Цветанов: Нинова отчаяно завижда

Според него, днешните изказвания на Нинова са поредна ѝ отчаяна акция, породена от завистта ѝ от посещението в България на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който при проверка на оградата с Турция край Резово заяви, че страната ни незабавно трябва да влезе в Шенген.

Ветеринарните лекари непрекъснато наблюдават стадата в района на Странджа и нямаме притеснителни симптоми, каза на свой ред на пресконференция Румен Порожанов. Той изрази надежда да са отрицателни всички проби за чумата извън петте села с дадените през юни позитивни резултати. Това ще позволи да се предприемат стъпки пред Еврокомисията за отпадане на ограничението за търговия в тези места.

Проблем с млечните продукти, вероятно ще има помощ за мандри и кланици

Агроминистърът посочи, че вероятно ще има проблем с реализацията на млечните продукти и през следващата година и затова вероятно ще се нотифицира помощ до 50 % за мандри или кланици.

Директорът на Българската агенция по храните Дамян Илиев даде разяснения за предполагаемия източник на заразата. Съмненията, че заболяването се е пренесло на 2 юни 2018 г., когато се е състоял фестивал на народната музика, събрал български и турски граждани в Болярово, или на 11 и 15 юни, когато се е отбелязал ислямския празник Рамазан.

"Отделно трима едри земеделски стопани, на които са установили положителни проби на чума, са имали работници, които са имали по две-три овце, които са гледали в задните си дворове", каза Илиев. В Същото време обаче той уточни, че в неговото ведомство все още не са постъпили официално резултатите от френската лаборатория за вторите проби, а първо  на него се предоставят.

Няма да има оставки заради заразата

"Ако си подам оставката, ще излезе, че не съм си свършил работата", каза още Илиев по въпроса дали ще се оттегли заради чумата.

Той обаче допълни, че ако има нови положителни проби, ще бъде лошо. "Ще докаже, че мерките, които сме предприели, не са били достатъчно ефективни. Говоря за евтаназията, за контролът по движение на хора, за всичките мерки, които трябваше да се направят така, че да не се позволи да бъде разнасян вирусът. Тук имаше мисия, която да провери дали си вършим работата както трябва. Не сме получили забележки. Забележката, която получихме, е да не изследваме втори път само 10-километровата зона, а 20-километровата“, заяви шефът на агенцията по храните.

Порожанов също коментира исканата му оставка с думите, че това е рутинен акт, но даде да се разбере, че такава няма да има нето от негова страна, нито по- надолу по веригата във ведомството.

Оградата срещу прасетата ще струва 1.1 млн. лв.

Той информира още, че сумата за оградата по границата с Румъния се е увеличила, защото при обсъждане в МС се взе принципно решение да се сложи допълнителната мрежа "Бруно”, която е много по-сигурна, обясни още Порожанов. Прасетата трябва да се засилят, да бъдат подгонени, за да успеят да минат. Едно болно животно въобще не е толкова функционално, за да направи такова нещо, посочи той.

"Бруно” е кръгова режеща мрежа. Ще я финансираме за сметка на държавните предприятия, не за сметка на бюджета. Тя оскъпява два пъти оградата. Изградена е с труда на горските служители и тези на държавните предприятия. Ако не беше мобилизиран екип от 400 души, това нямаше как да се случи”, допълни министърът.

Чумата по свинете наближава непрекъснато. Последно е стигнала до Калараш, което е на 15 км от Силистра. Ние сме първата страна, която го прави превантивно. Чехия го направи първа с електропастир, Румъния ще прави това на границата си с Украйна. Дания ще прави доста скъпо устройство.

Цената на нашата ограда ще бъде около 1.1 млн. лв, като трудът въобще не се смята в тази цена, поясни Порожанов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам