БСП и ГЕРБ пак се счепкаха дали са си алтернатива и пише ли Борисов история

Нинова прожектира каква би била ползата от неприетите закони на левицата, сн. БСП

В традиционните петъчни парламентарни декларации БСП и ГЕРБ за пореден път опитаха да се представят като алтернатива една на друга. Социалистите този път решиха да покажат предимствата си с ″презентация″ пред депутатите. В отговор хората на Борисов в парламента пък обявиха, че той ″пише историята″. 

Първа думата взе лидерът на левицата Корнелия Нинова и използва екрана в пленарна зала, за да онагледи как по-добре щял да живее народът, ако мнозинството в Народното събрание беше подкрепило 31 законопроекта за "различна политика", внесени от левицата.

Нинова показа числа и картини с информация как с 500 млн. лв. можело да бъдат спасени от фалит общинските и държавните болници, как с 810 млн. лв. можело да бъдат осъвременени пенсиите на възрастните хора, които са подложени на геноцид; как можело да се дадат 8 млн. лева за "културен чек" на младите; как в търговските вериги можело да се продава само българска храна; как можело да се помогне на майки, докторанти, болни, бедни и др.

След презентацията тя обяви, че ще развенчава митове, които ГЕРБ насаждали за БСП.  Първият, който реши да оборва, бе твърдението на управляващите, че социалистите са креслива опозиция. Като аргумент тя посочи именно внесените от партията ѝ 31 законопроекта, които предлагали по-добър живот на народа. Друг мит, че БСП предлагала такива политики само в опозиция, се опровергавал от работата на правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Третият мит бил, че десните партии плащали дълговете на левите, които само харчели, и Нинова посочи, че в края на мандата на кабинета "Станишев" държавният дълг бил 9 млрд., а след 9 години управление на Бойко Борисов - 25 млрд.

"Кой как харчи? Ако бяха приети нашите политики, с 1.7 млрд. лева щяхме да помогнем на 3.5 млн. българи. Със 120 постановления кабинетът "Борисов" е раздал 1.9 млрд. лв. Знаете ли за какво", каза Нинова. Тя обяви, че БСП оборва и четвъртия мит, че ГЕРБ няма алтернатива. Такава имало в предложенията на социалистите.

"Да дадем възможност за избор на народа си! Вярвам в разума и сърцето на българския народ, че ще поиска промяна на живота си и промяна за България", каза още Нинова.

За да я контрира, на трибуната излезе народният представител Георги Марков. 

"Историята я пише ГЕРБ и Бойко Борисов. Казвате "ГЕРБ ни зароби". Защо не ни освободи президентът? Нали е главнокомандващ", каза той. След като изброи Лукановата зима, епизоди от управлението на кабинетите "Виденов", "Станишев" и "Орешарски", той обяви, че тройната коалиция е родила ГЕРБ покрай "порции, работи". И допълни: "Бойко от самотен играч стана любимец в ЕС и член на ЕНП."

Веднага след това Марков изтъкна международните успехи на Борисов. ″Скъпи, Бойко! -  Меркел не казва така на всеки премиер". "Снощи гледах телевизия, Меркел му каза: Браво, Бойко! Кой френски президент е приел наш премиер и после е дошъл в България" - с тези и други думи Георги Марков обяви международните успехи на Борисов, сред които - че успял да проведе среща между Европейския съюз и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"ГЕРБ е отворена към БСП. ГЕРБ прелива от толерантност", каза още Марков и призова за обединение и запазване на инерцията от европредседателството. Накрая завърши: "Ние се гордеем с това правителство."

Споделяне

Още от България