БСП и ГЕРБ с равен брой председателски места в Районните избирателни комисии

БСП и ГЕРБ с равен брой председателски места в Районните избирателни комисии

Равен брой председателски места в Районните избирателни комисии (РИК) ще получат ГЕРБ и БСП. По този начин за евроизборите на 25 май социалистите и партията на Борисов ще си разделят по 15 шефски поста, съобщи в четвъртък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той обяви, че ГЕРБ ще получи 7 заместник-председатели и 9 секретари в районни комисии, а БСП – 9 заместници и 7 секретари. ДПС ще има 1 председател, 18 заместници и 12 секретари, а "Атака" - нито един председател, 28 заместници и трима секретари. Решенията на РИК се подписват от председателя и секретаря.

Може би за първи път ЦИК с пълно съгласие ще назначи съставите на районните комисии, независимо че в повечето случаи в районите по време на консултациите с областните управители такова не е постигнато, посочи Андреев. По думите му само в 4 района партиите са се разбрали още при консултациите – Сливен, Стара Загора, Варна и Смолян.

Според Изборния кодекс, ако партиите не постигнат съгласие за разпределението на постовете в ръководството на районната комисия, окончателното решение остава за ЦИК.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014