БСП и ГЕРБ със сходна визия за здравната реформа

Демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която беше отложена този мандат заради спорове между коалиционните партньори и финансовата криза, има по-големи шансове да бъде реализирана в следващия парламент. Двете водещи според различните социологически проучвания партии - ГЕРБ и БСП, имат сходна визия за това как да се премахне монополът на касата, която се поддържа и от партии от опозицията. Това стана ясно по време на дискусия за здравноосигурителния модел в Народното събрание в четвъртък.

Депутатът от здравната комисия в парламента и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че партията му е решена да направи реформа, за да има конкуренция на НЗОК. Той обясни, че според ГЕРБ най-удачно е това да стане с включването на доброволните здравноосигурителни фондове като алтернатива на НЗОК.

БСП, която се опъна на коалиционните си партньори НДСВ и ДПС и отказа да подкрепи лицензиране на частните здравни фондове като застрахователи, също вижда реформата с включване на дружествата за доброволно здравно осигуряване, които да надграждат основния пакет услуги на НЗОК. Това стана ясно от думите на представителките на левицата Ива Станкова и Станка Маринчева.

Моделът се подкрепя и от опозиционните партии, но остава отворен въпросът дали доброволните фондове само ще надграждат дейността на Здравната каса или пряко ще я конкурират.

Докато ГЕРБ клони по-скоро към пряката конкуренция между частниците и НЗОК, то БСП е резервирана и предпочита просто допълване на дейността на националната каса.

Българският лекарски съюз също подкрепя промяна в здравноосигурителния модел, с надграждане или пряка конкуренция.

Според депутата от БНД Атанас Щерев, ако в първата година от мандата на следващото управление не се предприемат действия за реализиране на реформата, тя изобщо няма да се случи.

"Затова е много важно предварително да има яснота кой какво предлага. Ако кризата продължи през остатъка от тази година и следващата, то тогава приоритетно трябва да се заделят повече пари за здравеопазване, но реформата да се направи, защото ако не се действа в първата година, то и в останалите четири нищо няма да се случи", коментира Щерев.

Бившият шеф на "Пирогов" Спас Спасков, който сега е управител на частния фонд "Прайм Хелт", коментира, че законодателната неяснота около здравната реформа, спъва работата на частните дружества. "Когато предлагаш доброволно здравно осигуряване на хората те казват: "Нека да изчакаме, нали нещо ще се променя сега", разказа Спасков.

Споделяне

Още от България