Часът на истината:

БСП и ГЕРБ също като ДПС не желаят избирателите да имат думата за листите

Лютви Местан иска да сезира КС за уседналостта

БСП и ГЕРБ също като ДПС не желаят избирателите да имат думата за листите

БСП и ГЕРБ отказаха да ревизират уж неприемливия за тях текст от Изборния кодекс, който лишава от смисъл преференциалния вот. Намеквайки за лицемерие от тяхна страна, лидерът на ДПС Лютви Местан ги призова в петък да прегласуват този текст, одобрен преди ден по предложение на неговата партия в отсъствието на ГЕРБ и с подкрепата на БСП. Нито социалистите, нито опозицията обаче се възползваха от възможността да поправят стореното и да дадат реална възможност на избирателите да преподреждат партийните листи.

Отказът им да коригират текста стана, след като в четвъртък ГЕРБ се надпреварваха да обвиняват БСП, че е отстъпила от обещанието си за преференциален вот и излъгала избирателите си, а социалистите се оправдаха компромиса пред ДПС с това, че иначе ще се блокира приемането на целия закон.

В петък обаче Лютви Местан заяви, че "ДПС не е нито салфетка, нито пък е нечия носна кърпичка" и отхвърли като "прекалено елементарно" внушението, че чрез този текст движението прокарва "своя партиен интерес".

Той призова лидерите на БСП и на ГЕРБ за постигане на съгласие по прегласуването му. "Ако не им стигнат 1-2 гласа, ще ги получат от нас, за да си поемат отговорността и за последствията”, заяви Местан.

Без дебат в четвъртък мнозинството прие предложението на Мустафа Карадайъ, че когато избирателят не посочи определен кандидат в партийната бюлетина, гласът му да се зачита като вот за първия в листата. По този начин се обезсмисля преференциалният вот, тоест възможността избирателите реално да могат да разместват партийните листи, посочвайки предпочитание за кандидат, различен от първия в бюлетината.

"ГЕРБ се изсулиха заедно с лидерите си, защото имаха интерес неотбелязаните преференции да се отчитат в полза на листата”, обвини ги в петък Местан.

"Ние нямаме партиен интерес, свързан с редакцията, която г-н Карадайъ предложи. Ние сме за преференцията, обаче в български условия от преференция този принцип се изражда в нещо друго, защото такава е системата на разпределяне на мандатите”, каза още лидерът на ДПС.

"Когато другите партии нямат интерес, свързан с предложения на ДПС, те се обединяват и предложенията на ДПС не минават. Така се случи и с уседналостта. Ако е минало едно предложение на ДПС, това означава, че другите имат малко по-голям интерес. Твърдя, че точно такъв е случаят и с редакцията на Мустафа Карадайъ за преференциите. Нямаме никакъв партиен интерес”, увери Местан.

БСП и ГЕРБ не пожелаха корекции и подкрепиха същия текст на ДПС и за местния вот

До разговори за ревизия на спорния текст обаче дори не се стигна, защото и БСП, и ГЕРБ, не пожелаха това.

"Не виждам основание в момента парламентарната ни група да подкрепи връщането и гласуването на вече гласувани текстове", бе официалният отговор на БСП, представен пред репортери от депутата Петър Курумбашев, който дори не е член на временната комисия за Изборния кодекс.

"Вчера беше въведен моментът с преференциите и това е реално въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната система и то с доста ниска бариера от 5 %. Представете си, че за една политическа партия гласуват 20 000 души или 5% или 7 %, 1000 или 1400 гласа са предостатъчни, за да бъде листата преподредена и последният да стане втори, не може да стане първи, а втори. Това беше подкрепено вчера от всички парламентарни групи, не видях някой, който да бъде против това предложение. Моментът за въвеждане на преференции е нещо, по което има практически консенсус в тази система”, заяви Курумбашев.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че и нейната партия няма да подкрепи реалната преференция. Обяснението ѝ беше, че ГЕРБ не можели "да пробият монолитното мнозинство" на БСП, ДПС и "Атака".

Реалното мнозинство по тази тема обаче пролича при гласуването по-късно в петък за преференцията при избор на общински съветници. Пак по предложение на Мустафа Карадайъ, бе прието същото положение, както и при парламентарните. Текстът, предложен от депутата, гласи: "когато избирателят не е отбелязал кандидат (преференция), се зачита кандидатът, който е на първо място в листата”. С други думи, събралият над 7% от подадените гласове, се подрежда на второ място.

Местан призова от трибуната този път гласуването да е "по съвест". И съвестта показа - 84 депутати подкрепиха предложението, 12 бяха против, а 27 се въздържаха. От ГЕРБ в зялата присъстваха само 36 депутати, от които 10 бяха против, а останалите се въздържаха. ДПС даде подкрепа от 30 гласа.

На въпрос на Mediapool защо само 36 представители на ГЕРБ са били в залата при гласуването и защо само 10 от тях са били "против", след като цялата парламентарна група на партията можеше обърне вота, Цецка Цачева отговори: "След като в общата част на проекта за Изборен кодекс отпаднаха предложенията ни за един знак, с който да се отбелязва вотът на избирателите, ние по принцип не подкрепяме текстовете, които визират възможността с два знака да се отбелязва вотът. Нашите предложения, с изключение на 5-процентната бариера, са отхвърлени, поради което не считаме, че с волята на народните представители от ГЕРБ можем да пробием монолитното единство на трите парламентарни групи. И с този брой на гласове от ГЕРБ не сме в състояние да преодолеем онова, което се случва в пленарна зала по гласуването на Изборния кодекс”.

"Ние сме категорично против изцяло нов Изборен кодекс, няма нищо ново в този Изборен кодекс”, каза Цецка Цачева.

"Така широко прокламираният мажоритарен елемент в пропорционалната система на практика няма да се случи. Това е дълбоко противоречие между Коалиция за България и ДПС. По този начин се обслужват малките партии, в които основно водачите им или най-много вторият след водача в листите може да бъде избран”, допълни тя.

Така по волята на управляващи и опозиция водачите на парламентарни листи ще са гарантирано ще влизат в парламента и се обезсмисля идеята на преференцията всеки избирател да може да посочва свой предпочитан кандидат от партийната листа, за която гласува. Ако този кандидат събере определен брой преференции, отива на предното място в листата и по този начин се вкарва мажоритарен елемент в пропорционалния вот.

ДПС ще атакува уседналостта пред КС, ако си набави подписи

Лютви Местан съобщи предварително, че ДПС ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд (КС) във връзка с уседналостта.

По-късно, при гласуването на преходните и заключителни разпоредби, БСП, ГЕРБ и "Атака" оставиха непроменени изискванията за уседналост на местни и европейски избори. За кметове и общински съветници ще могат да гласуват само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България, а за евродепутати – онези, които имат постоянен и настоящ адрес в страна членка на ЕС.

От трибуната на НС Мастан призова БСП и ГЕРБ, ако са убедени, че уседналостта не противоречи на основния закон, да дадат на ДПС необходимите 12 гласа, за да се обърнат към КС. Според него съществуващите ограничения, които на практика възпрепятстват българските изселници в Турция да участват в местни и евроизбори, нарушават избирателното право на гражданите.

"Вие знаете, че тази редакция е противоконституционна. Убедени сте, че е противоконституционна", заяви лидерът на ДПС, който обвини останалите партии, че съзнателно нарушават основния закон. "Защото във вашата редакция не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване", поясни той.

Въпросът на ДПС към КС ще бъде: "Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?”.

Депутатът от БСП Петър Курумбашев каза, че не вижда основания да се отправят питания към КС по който и да е от текстовете в закона и народни представители от Коалиция за България да участват в подобни подписки до КС.

Според информация на Mediapool този ход на ДПС е договорен с коалиционните партньори от БСП. По този начин двете партии ще съхранят репутацията си пред собствените си избиратели и поведението им няма да изглежда "безпринципно", заявиха източници от двете партии пред Mediapool.

Борисов пак обвини БСП: Спят до късно, мързи ги

Петъчното заседание на парламента започна със закъснение поради липса на кворум. Когато се събраха достатъчно депутати и заседанието започна, по предложение на Петър Курумбашев от БСП бе решено да няма парламентарен контрол и НС да работи до окончателното приемане на Изборния кодекс. Ако това не се случи до края на деня, НС ще заседава извънредно в събота и неделя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново нападна управляващите за отсъствието им от залата в началото на заседанието.

"Осем месеца лъгаха, че ще приемат Изборен кодекс, сега ги мързи да станат, за да дойдат на работа”, коментира той пред репортери.

"Трябва да се научат БСП, четири години им работих на тях, да стават рано и да идват на работа, взимат заплати за това. Каквото стане в тази държава, все ГЕРБ, те са мнозинство и трябва да идват на работа, какво спят до 11 часа? Ето, аз идвам, регистрираме се. Мързи ги тях, спят до късно и не идват на работа. Те трябва да са най-работните”, каза още Бойко Борисов.

Кодексът "Манолова" – приет, очаква се президентско вето

В крайна сметка на осмия ден от работата си по закона, Народното събрание прие окончателно Изборния кодекс "Манолова". От този момент нататък депутатите очакват евентуално вето на държавния глава Росен Плевнелиев.

Според конституцията президентът глава има 15 дни да реши дали да обнародва или да върне за ново обсъждане нормативния акт. По закона за държавния печат и националното знаме обаче в 8-дневен срок от получаването на закона, президентът трябва да изпрати на министъра на правосъдието указа за обнародването му за полагане на държавния печат. Така според юристите до 8 дни Плевнелиев трябва да реши дали да върне за ново обсъждане текстовете от Изборния кодекс.

Управляващите са подготвени да изпратят на президента още в понеделник новия Изборен кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България