БСП и ГЕРБ си мерят бонусите в столичния район “Изгрев”

Доходите на районния кмет, шофьора му и главния счетоводител по-високи от заплатата на Йорданка Фандъкова

Димитър Димитров

Кой кмет на район “Изгрев” е раздавал по-високи бонуси – настоящият от ГЕРБ Димитър Димитров или предишният от БСП Панайот Бончев. Този спор се разгоря в понеделник след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев извади документи, според които Димитров раздавал на себе си и приближените си възнаграждения, превишаващи заплатата на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това ставало за сметка на доходите на останалата част от администрацията.

Освен това на територията на район “Изгрев” имало незаконни павилиони и обекти. Кметът получил и хонорар от Министерството на транспорта. Димитър Димитров заедно с главния счетоводител Румен Райчев са бивши служители на фонд “Земеделие”, от където са били уволнени дисциплинарно.

Всичко това става ясно от открито писмо на секретаря на партия ГЕРБ в район “Изгрев” Гриша Димитров. То е от 27 септември 2012 г. и е изпратено до столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на ГЕРБ София по това време Андрей Иванов и до председателя на ГЕРБ за район “Изгрев” Ивайло Московски, който в момента е министър на транспорта в оставка.

“В заключение считам, че със своите действия г-н Димитров предизвиква огромно недоволство сред гражданите на район “Изгрев”, което се отразява негативно на името и авторитета на ГЕРБ. Подобно поведение от страна на районен кмет, назначен от ГЕРБ, ще се отрази пагубно на изборните резултати в района на предстоящите парламентарни избори”, пише Гриша Димитров. Той вече не е секретар на ГЕРБ за район “Изгрев”.

Писмото му беше огласено от Кадиев, който пита защо не са взети мерки от страна на кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет. Кадиев прилага и документи за раздаваните възнаграждения от кмета на район "Изгрев", с които столичният кмет би следвало да е запозната.

Бяха ми предоставени данни, водещи до основателни съмнения за подозрителни практики при определянето на финансовите възнаграждения в район “Изгрев”, казва Кадиев, без да посочва кой му е предоставил документите.

Кметът на район “Изгрев” Димитър Димитров отрече твърденията в сигнала. Той съобщи, че предишният кмет на район "Изгрев" Панайот Бончев, който е от БСП, е раздавал многократно по-високи бонуси от него. Това е политическа атака срещу ГЕРБ и мен, защото засегнах много интереси, вдигнах приходите тройно, каза Димитър Димитров пред Mediapool.

Възнаграждението на кмета

Приближени на кмета на район “Изгрев” са получавали възнаграждения, силно вариращи през отделните месеци на 2012 г. и достигащи над 8 пъти определената им основна заплата, посочва Георги Кадиев и вади документи за това.

Заплатата на кмета на район “Изгрев” би трябвало да е 1252 лв. от 20 декември 2012 г. Тогава Столичният общински съвет реши да вдигне с 10% заплатите на районните кметове. Въпреки това през цялата 2012 г. най-ниското възнаграждение на Димитър Димитров е било 1307 лв. като в отделни месеци то достига 2977 лв - за януари, 2138 лв. - за април и 3039 лв. - за септември, посочва Кадиев и прилага справка. За сравнение заплатата на Йорданка Фандъкаво е 1860 лв.

Очевидно не се прави разлика между доход и заплата, обясни Димитров. Той посочи, че заплатата му било многократно по-ниска от посочените суми, които са заедно с допълнителното минимално стимулиране. Живея с 1200 лв. на месец, каза Димитров.

Освен възнаграждението като район кмет Димитров е получил и 375 лв. от Министерството на транспорта през 2012 г., става ясно от приложените документи. По закон той няма право да работи на друго място освен като кмет. Димитров твърди, че не е получавал никакви пари от транспортното министерство. От ведомството на министъра в оставка Ивайло Московски обясниха, че това е изплатено възнаграждение на Димитров за участието му в комисия по обществена поръчка. След като е бил освободен от поста финансов директор на фонд “Земеделие” и преди да стане кмет на район “Изгрев” Димитров е работил за кратко в Министерството на транспорта като експерт. Изплащането на сумата е станало през 2012 г., защото е трябвало да приключи поръчката и чак след това се е плащало на експертите, които са били членове на комисията, обясниха от Министерството на транспорта.

Доходи за приятели

Началникът на отдел “Финансово-счетоводна дейност” на район “Изгрев” Румен Райчев и получавал 350% над заплатата си при разрешени 80%, посочва Кадиев. Според справката за получените от него възнаграждения за януари 2012 г. той е получил заплата от 442 лв, но през следващите месеци тя достига 2739 лв. -. за юни, 3194 лв. - за юли, 3774 лв. - за септември. Това сериозно надхвърля възнаграждението дори на кмета на Столична община, посочва общинарят от БСП.

Секретарката и шофьорът на кмета на район Изгрев са получавали възнаграждения до няколко пъти над базовата си работна заплата, става ясно още от приложените документи. Секретарката Таня Кацарска за февруари и март 2012 г. е взела заплата от 398 лв, но през юни възнаграждението ѝ достига до 1101 лв., през юли - 1138 лв., през септември – 1156 лв.

Възнаграждението на шофьора на кмета Лъчезар Стойнев също е със “сериозни амплитуди” - от 394 лв. през февруари до 2038 лв. през юни и 2538 лв. през септември 2012 г., според приложените от Кадиев документи. Сумите надхвърлят средните доходи, получени от кмета на района за 2012 г., и варират през различните месеци до 6.5 пъти, посочва Кадиев.

Въпроси будят и гражданските договори, сключвани от район “Изгрев” със служители на районната администрация. Главният счетоводител Румен Райчев и секретарката Таня Кацарска са получили по пет плащания по граждански договори, твърди Кадиев. Според него тези данни са силно притеснителни поради голямата вариация на получените възнаграждения през отделните месеци и създалото се усещане за раздаване на бонуси лично от кмета на района на близки до него хора по субективни съображения.

Това изобщо не е вярно, спазвал съм закона и съм раздал по-малко бонуси през цялата 2012 г. спрямо 2011 г., когато кмет беше Панайот Бончев от БСП, заяви кметът на район “Изгрев” пред Mediapool. По думите му той е раздал под формата на допълнително материално стимулиране на чиновниците около 100 хил. лв. през 2012 г., докато Бончев е дал между 230 и 240 хил. лв.

Димитър Димитров отрече да е давал бонуси само на тези, които са приближени до него и твърди, че всички служители в районната администрация са взели бонуси през 2012 г. Той дори даде пример с бившия главен счетоводител на района Адриана Вълчева, която средно месечно се е разписвала срещу 2000 лв. при бившия кмет. Само от бонуси през 2011 г. Вълчева е взела 15 000 лв., каза Димитър Димитров.

Обратното обаче се твърди в откритото писмо на вече бившия секретар на партия ГЕРБ Гриша Димитров до ръководството. Според него кметът Димитров “неправомерно освобождава служители в района, включително като политически чистки по подозрения за близост с предишното ръководство на района”.

В сигнала е посочен случай със служител, който е напуснал районната администрация, за да стане директор на детска градина, като в същото време продължава да изпълнява длъжността си като началник на образователния отдел в районната администрация в “Изгрев”. Кметът Димитров потвърди, че има такъв случай, но обясни, че жената е временно изпълняващ длъжността директор на забавачка в Студентски град и на половин щат е назначена в районната администрация на трудов договор.

Незаконни павилиони

Бившият секретар на ГЕРБ за район “Изгрев” Гриша Димитров посочва още в откритото си писмо и за редица незаконни търговски обекти на територията на общината. Става въпрос за павилиони на бул.”Драган Цанков”, “Цариградско шосе”, спирка “Студентски общежития”, на площад “Радой Ралин”, както и пред КАТ, като някои от тях работят без договори за наем. “Очевидно това става с благоволението на кмета на района”, смята Кадиев.

Заварих доста тежко наследство от управлението на предишния кмет социалист, каза Димитър Димитров. Той посочи, че е наследил много незаконни обекти, завещани му от предишните управляващи, но “с магическа пръчка не мога да променя неща”. През пролетта ще има конкурси за търговските площи и тогава всички незаконни павилиони ще бъдат премахнати, обясни Димитров.

ГЕРБ чака проверката, Кадиев иска мерки

Районните кметове на София бяха назначени от столичния кмет Йорданка Фандъкова след номинации направени от партийните централи по места. Изцяло съм се съобразила с направените предложения от ГЕРБ за районни кметове, каза при назначаването им Фандъкова.

Номинацията на Димитър Димитров е била на общото събрание на район “Изгрев”, а не на председателя на ГЕРБ на района Ивайло Московски, уточниха от Министерството на транспорта през Mediapool.

“Изчакваме резултатите от проверката по случая назначена от Столична община. След като тя приключи тогава ще вземем отношение по случая”, каза Цветомир Паунов, организационен секретар на ГЕРБ-София. Той допълни, че ГЕРБ многократно е доказвала, че не покровителства никой и не разпъва политически чадър над никого. Ако се докаже вина на Димитър Димитров, той ще си понесе своята отговорност, уточни Цветомир Паунов.

От обясненията му обаче не стана ясно защо, след като ГЕРБ е била сезирана още през септември, досега не е взела отношение по случая и не е наясно какво става в район “Изгрев”.

Според Георги Кадиев от БСП “този случай е поредният опасен и симптоматичен прецедент, будещ съмнения за нарушения във всички структури под контрола на Столична община”. Той припомня случаите с нарушения в поделение “Земляне” на “Столичен Автотранспорт” за над 500 хил. лв и този в “Софийски имоти”, при който изпълнителният директор на дружеството със служебни пари беше купувал тигани и козметика.

Споделяне

Още по темата

Още от България