БСП и ГЕРБ спорят за цената на тока и как тя ще се отрази на гражданите

БСП и ГЕРБ влязоха в спор в петък по бТВ за цените на електроенергията и ефективно ли е понижението от около 5 на сто, което потребителите би трябвало вече да усетят в сметките си. Според граждани, които са се оплакали в потребителските организации, поевтиняването не само, че не се е усетило, но месечните сметки са необичайно високи.

Явор Куюмджиев от БСП обясни какво е променило цените на тока и ги и е понижило за крайните битови потребители. Били са махнати три добавки в цената, въведени от ГЕРБ. "За зелена енергия, невъзстановими разходи и кафява енергия. Тези три добавки ГЕРБ ги въведоха, а ние ги махнахме. В момента се изчислява сметката по-различно и клиентът два пъти годишно ще получи разбивка на енергията си”, коментира той.

По думите му така хората ще разбират токът им откъде идва и на каква цена. "Важно е, че при еднакво потребление ще се плаща по-малко”, заяви той.

Куюмджиев категорично отрече да се чака ново поскъпване на тока въпреки сигналите от ЕРП-та, че им предстоят нови разходи. "Няма да има ново увеличаване на тока догодина. От 1 юли беше понижена след ребалансиране на електроенергията”.

Според биншият министър на икономиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев липсите в енергетиката е 350 млн. лв, които ще трябва да се компенсират. "Експерти твърдят и за 2 млрд. лв, които се трупат", добави той и прогнозира неизбежно увеличаване на цената на тока от юли догодина.

"Вие обещавахте тези три разхода няма да ги има, а сега тия три реда ги сляхте с първия ред, да не ги виждат хората”. Така бившият министър обясни промените във фактурите и изваждането на трите добавки.

"Сега хората не знаят колко плащат по трите показателя и няма никаква прозрачност на сметката, която в много случаи е по-висока”, коментира Добрев.

Според левицата, ако действително има нарушаване на новите цени, то виновните ще бъдат наказани.

"Добрев обаче е изумителен популист. Налага мнението, че всички сметки са по-високи. Важна не е сметката, а потреблението”, обвини Куюмджиев и призова гражданите да пращат сигнали, ако се усъмнят.

"Вероятно ще извикаме ЕРП-тата в парламента и ще ги питаме за системна грешка”, добави той. Представителят на БСП уточни и че август спрямо юли не е коректен период за отчитане, тъй като повечето компании имат и период на засичане на сметките в двата месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес