БСП и ГЕРБ в кореспонденция как и кога да се срещнат

БСП и ГЕРБ в кореспонденция как и кога да се срещнат

ГЕРБ и БСП са в необичаен режим на комуникация за уреждане на втория кръг от преговорите помежду им за бъдещото управление. В централата на БСП след 21 часа във вторник е пристигнала покана от ГЕРБ за разговори, но без да са ясни форматът на срещата, мястото и часът. Това съобщи пред Mediapool говорителят на БСП Атанас Мерджанов, който участва в преговорния екип. В отговор социалистите са писали на ГЕРБ, че предлагат срещата да е в Народното събрание, а партията на Борисов да определи формата ѝ.

Късният час на получената покана вероятно е провокиран от проведената преди това необявена среща между лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок, за която медиите научиха случайно и която се осъществи в разрез с регламента, определен от най-голямата политическа сила. В понеделник лидерът на ГЕБР Бойко Борисов съобщи, че втори тур преговори ще има с РБ, БСП, ПФ и АБВ, като те отново ще са между преговорните екипи на партиите плюс експерти, а самият той щял да се включи едва когато има договорености за коалиционно споразумение. Във вторник обаче Борисов е поканил лидерите на РБ в централата на ГЕРБ, а след приключването на разговорите към 20 ч. имаше импровизиран брифинг пред чакащите ги отвън репортери.

Преди това председателят на БСП Михаил Миков заяви, че ако бъдат поканени, социалистите са готови да участват в консултации.

На въпроса има ли вероятност БСП да участва в една коалиция заедно с ГЕРБ, Атанас Мерджанов препрати топката към ГЕРБ. Пред БНР той заяви, че социалистите не виждат "такова крещящо желание от страна на ГЕРБ" за съвместна коалиция.

"Ако имаше такова желание, щеше да бъде налице поне задаване на тон, на някакъв тип стремеж за обсъждане на общи приемливи неща. След първите консултации станаха ясни различията по осем от главните въпроси, които са непреодолими. Ако действително има такъв стремеж, то бихме участвали, но в крайна сметка ние сме избрани с една предизборна платформа, която отговаря на интереса на нашите избиратели и току-така не можем да се съгласим", каза той.

Мерджанов коментира и снощната среща между лидерите на Реформаторския блок и Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. "Това притичване снощи в късните часове на ГЕРБ, пък и неистовото желание на определени партии непременно да се включат в бъдещото правителство, показва паразитен лош вкус, по начина, по който се употребява властта", каза говорителят на БСП.

Той допълни, че подобно "притичване" от страна на партията му няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България