БСП и ГЕРБ в спор кой яде "кюфтаци“ и кой гласува закони

Махленската разправия между управляващи и опозиция, започнала от вторник заради безпрецедентно бързото приемане на държавния бюджет, преминала през обвиненията на премиера Борисов, че БСП и ДПС са яли "кюфтаци“ в стола вместо да дебатират закона, в четвъртък тръгна в друга посока. Още рано сутринта от БСП няколко пъти настояха председателят на НС Цецка Цачева да направи поименна проверка, заради разминаване между реално присъстващите в залата депутати от ГЕРБ и отчетените техни гласове при приемането на закони.

Мая Манолова от левицата заяви от трибуната, че "ежедневно има дребни хитрувания от страна на мнозинството, които сутрин не се регистрират, за да може кворумът да е по-нисък“ и така законите да се приемат с по-малко гласове и да "се оправдаят разходките напред-назад из НС, включително и до бюфета“.

След изказването ѝ Цачева разпореди повторна регистрация, която установи, че в залата присъстват повече депутати от първоначално регистрираните. После тя започна поименна проверка на народните представители и, след като стигна до нужния кворум от 121 гласа, я преустанови.

По-късно пред репортери съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова обвини "Коалиция за България“ в "уронване престижа на Народното събрание“. Тя определи думите на Манолова като "последен вопъл на политическа немощ на левицата”. "Вместо да се занимават с това, нека да проверят какво си говорят Лютви Местан и Кирил Добрев с Красьо Черния“, допълни Фидосова.

Според нея онези народни представители, които са били в началото на пленарното заседание, са се регистрирали, а тези, които не са, впоследствие са влезли в залата.

Фидосова призова БСП да оставят ГЕРБ "да работи спокойно“.

"Тези, които най-много крещят и претендират, че трябва да има дисциплина и ред и че всеки народен представител трябва да си изпълнява ангажиментите, всъщност лъжат, защото те не са на работа и те не гласуват законите, които избраното от тях правителство внася”, отвърна Мая Манолова.

Тя даде и пример с гласуването на закона за здравното осигуряване, който бе приет в четвъртък с по-малко от 100 гласа.

"Пленарната зала не е концертна зала, театър и представление, на което един се изказва, а останалите ръкопляскат. Не е и зала за компютри, в която просто се натискат копчета“, заключи Манолова.

Споделяне

Още от България