БСП и ГЕРБ влязоха в спор кой повече купувал гласове

Управляващите послушно изпълниха заръката на Цветанов да поискат анкетна комисия по случая "Сливен"

Ожесточена дискусия в парламента на тема коя от двете партии БСП или ГЕРБ е "по-цинична и купува повече гласове" се разгърна в петък в пленарната зала на Народното събрание. Повод за това стана пунктуалното изпълнение от страна на депутатите от ГЕРБ на заръката на вътрешния министър Цветан Цветанов да се сформира парламентарна анкетна комисия за проучване на скандалния запис на предизборни пазарлъци между активисти на БСП в Сливен.

Стенограма от записа бе публикувана в четвъртък и предизвика верижна реакция от обяснения, обвинения и оправдания.

Напълно очаквано социалистите се защитиха, защото в записа ставаше дума за техни хора, и атакуваха ГЕРБ за “цинизма им, надхвърлящ всякакви граници”.

Предложението, което мнозинството се ангажира да внесе, ще е евентуалната бъдеща комисия "да изясни фактите и обстоятелствата покрай записа на разговор между председателя на БСП в Сливен Мартин Славов и Галин Кънчев, бизнесмен и общински съветник, а на последните избори неуспял кандидат-кмет, издигнат от коалиция".

От разпространения запис, кой знае защо публикуван в централен всекидневник три дни преди конгреса на БСП, макар че от доста дни циркулира в интернет, става ясно, че Мартин Славов е трябвало да бъде убеден да се откаже от кметската надпревара през есента на 2011 г. от името на БСП, за да може Галин Кънчев да бъде издигнат пак от името на партията. Без особено увъртане Славов си обявява цената, която е точно 100 000 лева. След което започва обсъждане откъде ще бъдат взети парите, кой и как ще бъде уговарян в партийната организация на БСП в града.

Тези, които са правили манипулации и са фалшифицирали изборите, трябва да носят отговорност, заяви от трибуната зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова. По думите ѝ сливенският случай бил "позор за всеки български парламент и злепоставял всеки депутат". Затова трябвало да бъде разследван и проверен от българския парламент, смята Фидосова.

“Ние сме представители на политическа партия, която никога не си е позволявала такова нещо”, обяви Фидосова. Тя призова депутатите от левицата да не купуват гласове на предстоящите частични избори в неделя в Съединение.


"На това стават свидетели всички европейски медии, какво ще обясняваме пред ОССЕ, ПАСЕ, ЕК", загрижи се Фидосова. Според нея нямало проблем в закона, а с организирането и купуването на гласове.

Михаил Михов от БСП обаче отговори, че ГЕРБ е първата партия, чийто представител е осъден за купуване на гласове. Той разкри, че същият човек днес е кметски наместник в същото село, където е бил уличен в това престъпление.

Миков допълни, че "ГЕРБ се тревожи от предстоящия конгрес и се стреми този скандал да се превърне в основна тема на утрешния партиен форум. "Аз се надявам, че никой няма да повярва на тези крокодилски сълзи за демокрация", заяви депутатът.

"Бихме могли да приемем всякакви решения, които да направят изборите в България честни, но цинизмът на управляващата партия надхвърля всякакви граници", каза още Миков.

Като илюстрация за двуличието на управляващите Миков напомни за записите на разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в които Борисов настоява пред Танов да си затвори очите при проверката на бирената фабрика Леденика на близкия до президента Първанов бизнесмен Михаил Михов.

"Тогава ГЕРБ си завря главата в пясъка и замълча. Откъде-накъде имате право днес да поучавате и да търсите сметка?", възмути се той. И добави: "Може да бъдеш морален, когато мериш с еднакъв аршин и когато ти си морален". Депутатът не забрави да припомни и за добре известния запис на изказване на сегашния пловдивски кмет Иван Тотев на партийна сбирка на ГЕРБ как да се купуват гласове.

Ако след внасянето на предложението на ГЕРБ пленарната зала гласува създаването на анкетната комисия, това ще бъде поредното 13-то временно специално звено, което ще заработи в парламента.

Модата за анкетните комисии започна още в началото на мандата на 41-то народно събрание, когато управляващите сформираха специална комисия за разследване мандата на Тройната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България