БСП и "Изправи се БГ" може да подкрепят кабинета на ИТН, но искат споразумение (видео)

Шансовете ДБ да гласува правителството са 50%

До петък трябва да стане ясно на каква подкрепа може да разчита предложеното от "Има такъв народ" правителство с премиер Пламен Николов. Във вторник ИТН представи списъка на министрите си на последователни срещи с "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП.

Предстои ръководствата и парламентарните групи на трите партии да решат дали в крайна сметка ще гласуват правителството, което им бе представено само за сведение. БСП и "Изправи се БГ" настояха да има някакъв писмено споразумение, макар и не коалиционно.

Коалиционни споразумения няма да подписваме, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след срещите.

"На другите партии представихме проектосъстава на кабинета. Тази среща не беше, за да водим диалог кой да бъде вътре и кой не. Това е наше предложение. Това са хората, промени няма да има. Коалиционно споразумение, заявихме още в началото, след изборите, че ние няма да подписваме. Партиите имат различни изисквания по темата, така че изобщо няма съгласие по общ документ, под който всички да се подпишат", каза той.

"Това са имената, промени няма да има", подчерта Тошко Йорданов.

Шансовете ДБ да подкрепи са не повече от 50%

Шансовете "Демократична България" (ДБ) да подкрепи кабинета са не повече от 50%, стана ясно от думите на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев след срещата, на която ИТН представиха проектокабинета си.

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов не се появиха на срещата. Пристигнаха само Панев и зам.- председателят на ДСБ Цецка Бачкова.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също не присъства на разговорите, които са решаващи за осигуряването на подкрепа за правителство с мандат на неговата партия.

"Първо – не участваме в инсценировки. Второ – преценихме с оглед на информационния характер на тази среща, че няма нужда да участваме", обясни Христо Иванов по-късно отсъствието си от разговорите с ИТН.

"Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета. Ще обсъдим всички плюсове и минуси", каза Панев след срещата и подчерта, че парламентарната група на коалицията ще се събере по-късно във вторник.

"Има няколко дни до крайния срок - като гледам от действията на ИТН - може да претърпи промяна този състав на кабинет", коментира още Панев, но малко по-късно Тошко Йорданов каза, че промяна няма да има.

Бачкова и Панев обявиха, че отсъствието на двамата съпредседатели на ДБ не е форма на бойкот, защото Атанасов и Иванов ще участват в обсъждането в парламентарната група и ще имат активна роля при вземането на решението.

От ДБ са поискали хората на Трифонов да представят програма, с която това правителство смята да управлява през следващия мандат. "Потвърдиха, че имат такава изготвена, от която сега са изнесени основните приоритети, но ще получим подробната версия. Освен лицата е важно и каква управленска програма предвиждат", каза Бачкова.

След заседание на парламентарната група на "Демократична България" съпредседателят на обединението Христо Иванов обяви: "Нямаме решение, защото ние сме демократична коалиция и трябва всички партии в своите органи да си вземат решение, а това ще отнеме време". Той посочи, че очакванията им са следващата сряда проектокабинетът да бъде внесен в парламента.

По повод номинирания за правосъден министър Момчил Иванов, съпредседателят на "Демократична България" посочи, че са били обсъждани само неговите статуси във Фейсбук. В един от тях, без да са споменати, от ДБ са наречени "майкопродавци".

БСП решава окончателно в сряда

От изявлението на Корнелия Нинова се разбра, че БСП не виждат "дълги ръце", включително на ДПС, в начина на представянето и структурата на проектокабинета на ИТН.

"Колегите от ИТН приеха, че ние трябва да имаме някаква форма на политическо съгласие на приоритети. Намерихме някакво съгласие", обяви лидерът на социалистите след срещата, на която им бе прочетен списъка с министрите.

Нинова отказа да коментира предложените имена: "Дайте ни време да ги огледаме, току-що са ни представени".

Тя обаче отбеляза, че номинираната за социален министър Теодора Пенева има "висока степен на компетентност".

Следващата стъпка от преговорите с "Има такъв народ" е да се намери някаква форма на политическа подкрепа между политиките на двете партии, каза Нинова: "Споразумение ли, какво е, но да намерим подходяща форма. Този въпрос остана с колегите от "Има такъв народ" да продължим да уточняваме утре и вдругиден".

Малко след това Тошко Йорданов обяви, че никакъв документ няма да бъде подписван.

Окончателното решение социалистите ще подкрепят проектокабинета на ИТН, ще бъде взето след заседание на Националния съвет на партията в сряда.

"Изправи се БГ!": Има шансове, но искаме споразумение

"Чухме имената на кандидатите. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура", заяви лаконично Мая Манолова от "Изправи се БГ!" след срещата с ИТН.

ИТН ни показаха мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат, изгледахме я и си тръгнахме, коментира по-късно пред БНТ Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ!".

"Има шансове да бъде подкрепим кабинета на "Има такъв народ". Ще обсъждаме и хората, защото ние влезнахме в политиката по определени причини. Трябва да преборим врага, защото корупцията все още е факт. Това е сложна трудна война, която ние трябва да водим", заяви Хаджигенов

"Настояваме категорично да подпишем споразумение, което ще даде насоки какво ще прави това правителство с парламента. Идеята за нашето влизане в политиката е да направим промяна. Всеки от нас ще реши самостоятелно как да гласува", каза още Хаджигенов.

"Нашата парламентарна група очаква продължението. Очакваме да чуем мнение за споразумението, ако ще има такова, трябва да се изработи. Аз съм категоричен - споразумение трябва да има", подчерта отново Николай Хаджигенов.

Според Хаджигенов ГЕРБ най-вероятно биха гласували за такъв кабинет.

Дотук парламентарната аритметика показва, че ако БСП и "Изправи се БГ!" все пак решат да подкрепят кабинета на ИТН, гласовете им няма да стигнат, тъй като разполагат общо със 114 депутати ( ИТН - 65, БСП – 36 и ИБГНИ – 13). Тези гласове се събират при положение, че цялата група на ИБГНИ подкрепи правителството, а не отделни депутати, както намеква Хаджигенов.

 

След като Бойко Борисов се отметна от заявката си депутатите от ГЕРБ (63) да напуснат залата и да смъкнат кворума, а вместо това да стоят вътре и да гласуват "против", стои въпросът откъде партията на Слави ще намери недостигащите ѝ седем гласа (за мнозинство от 121 души). Това може да се уреди, ако депутати от ГЕРБ или ДПС напуснат залата, макар и не анблок. Все още не е ясно каква ще е позицията на "Демократична България" и дали нейните 34 депутати ще гласуват "за", "против" или "въздържал се".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?