БСП и КНСБ бранят държавността в обществения живот

В общи позиции са и за данъците и вдигането на доходите, както и срещу концесиите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров са се обединили около позицията, че не трябва да се допуска концесиониране, приватизация на публичните услуги, на важни сектори в обществения живот, че трябва да се запази държавната и общинската собственост, където я има. Това стана ясно след тяхна среща в понеделник.

Общо е мнението за ролята на държавата, държавността и въвеждане на ясни правила във всички сектори, каза Нинова след срещата. Димитров заяви, че за синдикатите е много важно приемането на законопроект за управление на публичните предприятия, за да няма "партизанщина" в назначаването на кадрите в тях.

Профсъюзният лидер обяви за добри идеите на БСП за фондовете "Индустрия" и "Иновации“, както и за увеличението на капитала на Българската агенция за експортно застраховане.

Димитров допълни, че в най-важната за синдиката област – доходите, са поискали от БСП ангажимент да прокарат гаранции за правото на сдружаване и колективно трудово договаряне. Президентът на КНСБ поясни, че това са поискали и от ГЕРБ и са те са им го обещали, но не са го изпълнили към момента.

"Изцяло сме за въвеждането на данъчния кредит за всяко дете в размер на 50 лв. Това ще бъде добър стимул. Не на последно място ние споделихме нашите виждания за енергетиката, транспорта и образованието. И в земеделието имаме и общи виждания и някои различия. Едно е важно, тук имаме съгласие – енергетиката трябва да стане национален приоритет. Това ще поискахме след малко и на срещата си президента Радев“, каза още синдикалният лидер.

Нинова допълни, че двамата с Димитров са на обща позиция за преразглеждане на политиката в областта на земеделието. "Не само десетина големи фирми в България да получават голямата част от субсидиите, а да сложим таван на субсидиите. Парите да бъдат преразпределени към малки и средни производители - най-вече в областта на производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко и да се плаща на килограм произведена продукция, а не на площ“, обясни Корнелия Нинова.

Всъщност таван за земеделските субсидии има и в момента, който обиграни фирми заобикалят като разделят обработваемите площи в различни дружества и накрая отново помощите се концентрират.

БСП и КНСБ са на едно мнение, че в икономиката трябва да се планира развитието на 5-6 важни сектора за години напред и тяхното кадрово обезпечаване да бъде обвързано първо с професионално обучение в средните училища, второ във висшите да се заложат специалности, отговарящи на икономиката. Държавата дори може да поеме финансирането на обучението на приоритетните бизнес специалности, посочи Нинова.

Тя допълни, че с КНСБ са на общи позиции за повишаване на доходите в страната и за това, че средната заплата не е показателна за случващото се в икономиката, защото мениджърските екипи получават много високи заплати, а работниците - ниски.

Не смятаме, че увеличението на минималната заплата ще фалира икономиката, заяви Нинова. Димитров определи като постижимо увеличението на средната работна заплата със 120 - 150 лв. на година. По думите му преразпределението е ключов въпрос. Синдикатът подкрепят идеята за семейно подоходно облагане.

От КНСБ са одобрили идеята на социалистите за семейното подоходно облагане чрез намаляване на данъка за деца, както и частично 20 % данък върху хората с по-високи доходи от 10 хил. лв. нагоре. "Представихме нашата идея за преизчисляване на старите пенсии през среден осигурителен доход за 2013 г.“, допълни Нинова.

Енергетиката трябва да стане национален приоритет и да обедини нацията, смята Пламен Димитров и допълни, че по тази тема имат съгласие с БСП.

Споделяне

Още от Избори 2017