БСП и НДСВ в разнобой водят ли разговори за обща кметска кандидатура в София

Разнобой между БСП и НДСВ се получи във вторник по въпроса дали вече се водят разговори за евентуално коалиране на местните избори в София. Лидерът на БСП в София Румен Овчаров заяви рано през деня пред Инфо радио, че разговори между двете формации текат, макар и “трудно”, а шефът на предизборния щаб на жълтите Милен Велчев каза на въпрос на Mediapool, че “не се водят преговори с БСП за обща кандидатура, както и с други политически партии”.

След заседанието на Изпълнителното бюро на соцпартията късно следобед от своя страна секретарят на партията Антон Кутев също обясни, че разговарят с НДСВ и ДПС за обща номинация за столицата, като я определи за “вероятна и възможна”.

Кутев допълни, че кандидатурата на левицата за кмет на София ще стане ясна до две седмици. Към момента градският съвет на БСП в столицата е издигнал 21 предложения за кандидати. По думите на Кутев Румен Овчаров, министърът на културата Стефан Данаилов и външният министър Ивайло Калфин, които са сред предложените имена, са отказали да бъдат номинирани.

Сред предложените са и депутатът Костадин Паскалев, който обаче също се дърпа и не иска да бъде кандидатът на левицата. Другият потенциален кандидат Петър Кънев също не иска да бъде издиган.

Румен Овчаров коментира, че е провел “предварителни разговори с по-голямата част от тези хора и никой от тях категорично не ми е отказал”.

“Друг е въпросът, че потвърждението и реалният ангажимент е вече нещо, което е свързано с решение на други политически равнища”, обясни той пред Инфо радио.

Според Овчаров не е сигурно, че бъдещата кандидатура ще е измежду тези имена. “Още повече, че продължават разговорите с потенциалните коалиционни партньори както от тройната коалиция, така и с партии извън тройната коалиция”, допълни той.

“Нямайте съмнение, че БСП и градската организация, имам усещането и във Висшия съвет, ще направят всичко необходимо, за да имаме наистина една максимално широко подкрепена кандидатура. Ако, разбира се, не успеем да реализираме такава, имаме готовност да издигнем и друг тип кандидатури”, каза лидерът на червените в София.

Червените подкрепят за трети мандат Кирил Йорданов във Върна

Във вторник на заседанието на ИБ е било решено още да бъдат подкрепени кандидатурата на Кирил Йорданов за кмет на Варна, на Красимир Костов за Шумен, на Иван Манчев за кмет на Велико Търново и на Мартин Славов за Сливен.

Кутев обясни, че на заседанието темата за евентуален кандидат за Кърджали не е била обсъждана.

Споделяне

Още от България