БСП и НДСВ в спор по закона за дипломатическата служба

БСП и НДСВ в спор по закона за дипломатическата служба

Как да изглежда първият закон за дипломатическата служба и дали в скоро време ще бъде сформирана така чаканата комисия по досиетата, са важните въпроси, които лидерите на тройната коалиция ще решават в неделя. Освен това ще се обсъждат свършеното досега по препоръките на Европейската комисия в областта правосъдие и вътрешен ред във връзка с мониторинговия доклад в края на месеца.

Според депутати от мнозинството законът за дипломатическата служба се нуждае от парафа на Политическия съвет заради противоречия между БСП и НДСВ, персонифицирани като спор между настоящия външен министър Ивайло Калфин и предшественика му Соломон Паси, който в момента оглавява външната комисия в парламента. ДПС също имат забележки към проекта, които обаче не били толкова сериозни, че да го спънат в пленарна зала.

Месеци наред МВнР отказва да представи готвения законопроект, тъй като той е претърпял няколко редакции и върви на съгласуване с останалите министерства. Целта на подобен закон е да регламентира устройството на МВнР и условията за назначаване и кариерно развитие на дипломатите.

В него се урежда статутът на задграничните представителства, като ръководителите им вече ще са на длъжност дипломат, а не както досега главен експерт. При достигане на определено ниво в йерархията на дипломатическите служители ще се гарантира, че след това няма да бъдат понижавани на по-ниска длъжност, каквито случаи има сега със завърнали се в България посланици.

Дипломатите няма да могат да членуват в политически партии.

Проектът предвижда до 10 % “некариерни” посланици, т.е. политически назначения.

Нова структура

Според депутати възраженията на НДСВ са главно срещу създаването на поста генерален директор и постоянен ( държавен) секретар на МВнР. Министърът на държавната администрация Николай Василев и съпартиецът му Соломон Паси са изразили несъгласие със създаването на тези постове, тъй като според тях така се дублират сега съществуващи и се раздува бюрокрацията, твърдят източници от Външно министерство. Министър Василев отказа коментар пред Mediapool и уточни, че той и партията му са лоялни към тройната коалиция и ще изчакат заседанието в неделя.

Според проекта на Ивайло Калфин генералните директори ще  координират работата на няколко дирекции, които работят в различни направления, но понякога имат доста допирни точки. По време на обсъждането на законопроекта някои от зам.-външните министрите също възразили срещу новата структура, вероятно поради притеснение, че ще им изземат функциите, коментираха служители, запознати с подготовката на закона.

Според тях обаче директорите няма да са повече от 4-5 и това в никакъв случай няма да утежни администрацията, за което вероятно се опасява министър Василев.

НДСВ не съгласни и със създаването на длъжността постоянен секретар, който ще отговаря за координацията между различните звена в дипломатическата служба, обясниха депутати. Секретарят ще се подпомага от помощник, който ще се занимава с финансовите и техническите проблеми в министерството. За тази задача сега отговаря главният секретар.

Между БСП и НДСВ има “битова” драма по този въпрос, тъй като министър Ивайло Калфин освободи наследения от Соломон Паси главен секретар Димитър Иванов. Съдът обаче постанови Иванов да бъде върнат на работа – нещо, което досега не се е случило. Въпросът ще се реши окончателно с премахването на тази длъжност.

Министърът на държавната администрация Николай Василев освен това възразил служителите на Външно министерство да имат по-особен статут от другите държавни служители.

Комисията по досиетата ще се проясни

Представители на НДСВ и ДПС коментираха пред Mediapool в петък, че темата за сформирането на комисията по досиетата най-накрая ще бъде решена от Станишев, Сакскобургготски и Доган. “Ще бъдат взети мерки за задвижване на комисията, тъй като това е тема, която се следи зорко от партньорите ни в ЕС”, обясни Николай Свинаров, зам.-шеф на НДСВ и председател на вътрешната парламентарна комисия.

Той прогнозира, че веднага след като стане ясен изходът от казуса с кандидата на ОДС за комисията по досиетата Георги Константинов,  предложените от политическите сили за разсекретяване на архивите на бившата ДС, ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Комисията по досиетата трябваше да бъде сформирана преди два месеца, но това не стана заради забавянето на левицата, която даде кандидатите си доста късно и недопускането на Константинов от НСС до работа с класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?