БСП и нововремци ще помагат на Петканов да прокара закона на конфискацията

НДСВ, БСП и "Новото време" принципно застанаха зад идеята за приемане на специален закон за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин и най-вероятно ще подкрепят на първо четене законопроекта, изготвен от МВР и внесен от Министерски съвет. СДС и ОДС обаче останаха скептични към представения вариант на проектозакона и изразиха сериозни опасения за създаване на корупционни механизми и оказване на натиск чрез проверките на имуществото. Това стана ясно след консултации между всички парламентарно представени политически сили по инициатива на НДСВ. ДПС и БЗНС-НС не присъстваха на разговорите.

Всички политически сили се обединиха около необходимостта от мерки за прекратяване на незаконното забогатяване с имущество, придобито по престъпен начин. И от лявата, и от дясната опозиция обаче изразиха сходни притеснения за възможностите за злоупотреби при прилагането на закона.

Последният вариант на закона, получил подкрепата на кабинета и съвета по законодателството в парламента, бе отхвърлен от представителите на бизнеса и съдии като инструмент, който може да бъде използван за репресии.

Още при първия вариант, лансиран като финансов удар по крими босовете преди две години от страна на юристите, включително и тези сред НДСВ-депутатите, бяха отправени най-остри критики. Тогава проектът бе отхвърлен и от правителството и след множество преработки, вътрешният министър Георги Петканов успя да го прокара през кабинета. Въпреки подобренията обаче остават опасенията на коментаторите, че този закон може да се използва за гонения на бизнес конкуренти.

Според проекта имущество на стойност над 60 000 лева, за което "има достатъчно данни", че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност, ще бъде конфискувано в полза на държавата, ако собствениците му не докажат неговия произход. Сред основните атаки срещу законопроекта бе, че се обръща изцяло правния принцип "невинен до доказване на противното". От първоначалния вариант отпадна текстът за създаването на специална агенция, която да изпълнява закона. Министрите приеха функциите ѝ да се поемат от данъчната администрация към финансовото министерство.

От името на ПГ на НДСВ, одобрението за законопроекта след консултациите в сряда изрази зам.председателят на групата Борислав Ралчев. Според него, проектозаконът има достойнства и е форма, която трябва да отговори на очевидната необходимост да има гражданско-правни способи за справедливост по отношение на имущества, които имат нерегламентиран или престъпен произход.

Михаил Миков от БСП каза, че левицата подкрепя идеята за един такъв закон, но има притеснения по отношение на възможностите за злоупотреба в определени случаи. По думите му между първо и второ четене на проекта ще има доста становища, които ще допринесат за подобряването на качеството му.

Борислав Цеков от Новото време също похвали представения вариант на законопроекта и обеща нововремци да внесат между първо и второ четене конкретни предложения, чрез които "законът да удари мафията". Институцията, която осъществява производствата, трябва да е независима от изпълнителната власт, подчерта Цеков. Според него, е необходимо и прецизиране на самото производство, а срокът, в който ще се установява произходът на собствеността (10 месеца с възможност за удължаване до 3 месеца), е прекалено дълъг и трябва да се изравни с този за провеждане на предварително производство по НПК, който е три месеца.

Димитър Абаджиев от ОДС се изказа скептично към текста, в който според него има редица недостатъци. Законопроектът създава допълнителни корупционни механизми на съответните органи, които имат големи възможности за блокиране на имущество без достатъчно гаранции, посочи Абаджиев. И от ОДС определиха като притеснителен неопределеният срок на блокиране на имуществото. Предварително се определя една дейност за престъпна, без да има влязла в сила присъда, а това противоречи до известна степен на Конституцията, както и на международни норми, добави той.

Следващата седмица синята група ще реши дали да подкрепи проекта на първо четене. "Ще искаме допълнителни гаранции, че тези недостатъци ще бъдат отстранени", каза Димитър Абаджиев с уточнението, че законът трябва да се ограничи само в рамките на изискванията, които поставя МВФ пред България. Все още сме убедени, че можеше да се усъвършенства и сегашната нормативна база преди да се пристъпи към специален закон, допълни той.

Съмнително е, че под ударите на този закон ще попаднат действително престъпниците и най-вече "акулите", заяви и Емануил Йорданов от СДС. Той също определи като смущаващ представения законопроект, който според него, няма да постигне целта си, ако бъде приет във внесения вид. Един от големите проблеми е, че законопроектът дава много възможности да бъде използван за елиминиране на противници в бизнеса. Не са достатъчно ясно определени процедурите по него, няма достатъчно ясно посочени срокове за приключване на производството, няма гаранции срещу злоупотреба с права, смятат от и СДС.

Законопроектът в момента е даден за разглеждане на няколко парламентарни комисии, сред които правната и комисията по евроинтеграция, очаква се да влезе на първо четене в пленарна зала, но вътрешният министър не се ангажира с прогноза кога ще стане това. Според Петканов законът трябва да бъде приет до края на мандата на този парламент.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?