БСП и Първанов работят по “различни направления”

Актуализирането на управленските приоритети за втората половина от мандата ще е основен акцент на извънредния партиен конгрес в събота, заедно с подготовката за местните избори наесен. Това каза говорителят на партията Ангел Найденов в сряда след заседанието на комисията, която подготвя форума. В нея участват премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, Петър Димитров, Димитър Дъбов, Бойко Великов, Георги Пирински и самият Найденов.

Все още не са ясни подробности по доклада за социално-икономическите предложения, който се готви от Петър Димитров (шеф на бюджетната комисия в парламента). Документът и предложенията трябва да бъдат приети на пленум в петък следобед.

Запитан дали няма да повлияе на управленските им решения икономическият доклад, който е направен по поръчка на президента Георги Първанов и който ще бъде представен в петък – ден преди конгреса, Найденов коментира, че това е работа на държавния глава и те работят по различни направления.

Социалистите са набелязали мерки за повишаване на доходите и промяна в облагането им, обясни пред Mediapool Найденов. В доклада се говори за актуализация на пенсиите, реформа в здравеопазването и образованието, за финансова стабилност и икономически растеж.

Документът, който президентът ще представи на форум в НДК, е озаглавен “Стратегия за ускорено икономическо развитие на България” и е изготвен по негова поръчка от учени от БАН и различни агенции и икономически институти. Целта на Първанов е тази стратегия, както и изготвеният пак под неговата егида икономически доклад “България – социални предизвикателства и евроинтеграция”, да се превърнат в основа за дискусии за повишаване на жизненото равнище, намаляване на безработицата и други проблеми пред страната като член на ЕС.

Ангел Найденов обясни, че след като в събота конгресът одобри новите управленски приоритети, те ще бъдат съгласувани с коалиционните партньори – НДСВ и ДПС, като намерението е да бъдат възприети като “елементи на управленската програма”.

На форума ще се обсъди и участието на БСП в местния вот, като целта е да се спечелят най-много кметове и общински съветници.

Не е ясно обаче как ще повлияе на номинациите на соцпартията по места инициативата на левите интелектуалци за подкрепа на успешни кметове за нов мандат. Много от тези интелектуалци са същите, които с комитет подкрепиха Първанов за втори президентски мандат.

Самите социалисти под сурдинка коментират в парламента, че тази инициатива не е никак добра. “Какво разбират интелектуалци и спортисти от местно самоуправление, да си гледат книгите и гимнастиката и да не се занимават с непривични за тях неща”, обясни пред Mediapool депутат от левицата. Друг каза, че подобен комитет само “ще разводни” кампанията и няма да се роди нищо добро.

Конгресът в събота ще обсъди и принципи за новия устав на БСП, който обаче ще бъде приет от нов редовен конгрес. Сред един от тях е разделянето на партийните постове от тези в изпълнителната власт, което вече бе възприето в НДСВ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?