БСП и ССД издигат свои хора за борда на столичното парно

БСП и ССД издигат свои хора за борда на столичното парно

Политическите групи на ССД и БСП ще издигнат свои кандидати за Съвета на директорите на “Топлофикация - София”, научи във вторник Mediapool от отлично информирани източници в Столичния общински съвет (СОС).

Номинацията на ССД, подкрепена от “Демократи за София”, е на Лили Малкнер. Тя работи в инвестиционна дирекция на Столична община под ръководството на зам.-кмета Ирина Савина и се занимава с връзките между ръководството на топлофикационното дружество и това на Столична община (СО).

“Логиката на нейната номинация е, че тя бързо може да влезе в работата, тъй като е отлично запозната със ситуацията в “Топлофикация”, обясни за Mediapool източник от групата съветници, които смятат да излъчат Малкнер.

Удължена е проверката на ДКЕВР в столичното парно

Заради големи обеми информация се удължава срокът на проверката в “Топлофикация-София”, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов във вторник. Инспекцията бе назначена след като столичани получиха космически сметки  за топлия месец декември.

В момента представители на комисията сравняват дали произведените количества топлинна енергия отговарят на количествата, отчетени от топломерите. Според проф. Шушулов възможна причина за високите сметки са увеличилите се разходи за сградната инсталация.

От своя страна БСП смятат да номинират инженер Петко Милевски. Той бе сред 22-мата, които подадоха документи за поста изпълнителен директор на столичното парно преди месец. Милевски обаче не успя да попадне във финалната селекция от петима души, която в последствие бе поставена на гласуване пред СОС.

Тогава главният секретар на СО Росен Желязков заяви, че онези кандидати, които не са влезли във финалната петица, не са достатъчно добри, за да управляват дружеството.

Двете имена трябва да бъдат поставени за гласуване в сряда пред стопанската комисия в СОС. Почти сигурно е, че те ще бъдат одобрени, след като в градския парламент се оформи консолидация на БСП, НДСВ, “Демократи за София”, ССД, “Гергьовден” и БЗНС – НС около излъчването на политически кандидатури за постовете в “Топлофикация - София”.

Тези политически групи събират около 40 гласа в СОС. Срещу тях са около 20 души от СДС, ДСБ и независими общински съветници, които държат на конкурс за постовете в ръководството на столичното парно.

Градският парламент даде предимство на политическия кадрил, въпреки че преди два месеца бе приета Наредба за управлението на общинските дружества, която задължава управата на “Московска” 33 да провежда конкурс за ръководни постове.

Развитието на ситуацията показва, че по време на заседанието на СОС в четвъртък вероятно ще се повтори политическият цирк отпреди месец, когато бе излъчен новият изпълнителния директор на дружеството Наско Михов. Очертава се мнозинството да лансира тезата, че трябва да има бърз избор на хора в името на “Топлофикация - София”, а опозицията да обвинява, че се цели бързата приватизация на дружеството “на тъмно”.

Споделяне

Още от България