БСП и ССД поеха отговорност за новите в “Топлофикация -София”

Политическите групи на БСП и ССД в Столичният общински съвет (СОС) официално поеха политическата отговорност за двамата нови членове на Съвета на директорите в “Топлофикация - София” Петко Милевски и Лилия Маутнер. В четвъртък двамата бяха излъчени от градския парламент да заместят подалите оставка от борда на столичното парно Георги Ненков и Борис Тодоров.

Двамата бяха назначени на същия принцип, както при издигането на Наско Михов за изпълнителен директор на дружество. Биографиите на кандидатите бяха четени в зала за по една минута, нямаше изслушване и предлагане на концепции за управление. При обсъждането общинските съветници се настроиха на вълната на политическите спомени и почти не се говори какво всъщност могат кандидатите.

След избора им от СДС коментираха, че както и досега компрометираното общинско-държавно дружество ще продължи да бъде управлявано от Стефан Софиянски и Румен Овчаров. ССД отвърна, че “времето на СДС в “Топлофикация – София” е приключило”.

Очаквано дебатът около двете номинации продължи повече от час. За пореден път кметът Бойко Борисов (ГЕРБ) напусна заседанието преди започването на “топлофикационните точки”.

Страстите се успокоиха едва след като двете партии официално заявиха пред СОС, че поемат отговорност за предложенията си. Кандидатурата на Милевски бе прокарана с гласовете на БСП, НДСВ, ССД и “Демократи за София”, а за Маутнер гласуваха и от СДС.

От CV-то ѝ става ясно, че е имала близки контакти с бившия топлофикационен шеф Валентин Димитров, разследван за източване на дружеството и пране на пари. От 2003 г. досега Маутнер е завеждала отдел “Топлофикация и енергийна ефективност” в Столична община, а преди това е била и член на Надзорния съвет на столичното парно.

Общинският съвет отхвърли предложението на СДС и ДСБ да се проведе конкурс за избор на членове на Съвета на директорите в “Топлофикация -София”. Двете десни формации поискаха специална комисия с представители на всички партии в  СОС да разгледа постъпилите предложения и да излъчи най-подходящото

“По време на заседанието, в което БСП и ССД взаимно си одобриха предложения, се извъртяха още 15 замени на имоти за 15 минути и това е в пряка връзка с “Топлофикация-София”, заяви общинският съветник от ДСБ и член на стопанската комисия Вили Лилков.

От ССД контрираха, че желанието на СДС и ДСБ за спазването на Наредбата за управлението на общинските дружества е продиктувано от опит за криене на политически номиции. Нормативният документ въвежда задължителна конкурсна процедура при назначаването на ръководители във фирми с общинско участие.

“Дебатът” не мина и без обиди. Милан Миланов (ССД) нарече пред всички Вили Лилков “сельо”, а след това не се съобрази и с призива на Владимир Кисьов да напусне залата.

Борисов не прие да носи политическата отговорност

Съветниците гласуваха още столичния кмет и шефа на СОС да представляват общината в Общото събрание на акционерите на “Топлофикация”.

Кисьов обяви, че не може да откаже тази отговорност, тъй като е ръководител на колективния орган. Бойко Борисов обаче, който отсъства при гласуването, се закани да обжалва решението.

“Това на практика означава, че на следващото заседание СОС трябва да се произнесе отново по този въпрос. До тогава представители в “Топлофикация - София” са седемте общински съветника, които бяха и досега”, обясни Кисьов.

Все още няма насрочено Общо събрание на акционерите в дружеството, по време на което да бъдат официално освободени старите два членове на борда и да бъдат одобрени новите.

Споделяне

Още по темата

Още от България