БСП и ВМРО няма да издигат общ кандидат-президент

ПФ ще преговаря с "Атака" за патриотична коалиция

Въпреки единомислието по редица въпроси, БСП и ВМРО едва ли ще издигнат общ кандидат-президент. Разговорите между ръководствата на двете партии се проведоха в сряда по инициатива на БСП, чието вътрешно допитване открои партията на Красимир Каракачанов като трети желан партньор за президентска коалиция след АБВ и "Движение 21".

БСП ще търси кандидат вляво, а ВМРО има мандат за създаване на патриотична коалиция и общ кандидат там, поясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Няма как те да извадят кандидат вляво, а ние обща патриотична кандидатура и да ги обединим, опитите с овцата Доли приключиха, коментира и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той заяви, че е даден мандат на ръководството на ВМРО да търси възможност за създаване на патриотична коалиция между сегашния Патриотичен фронт (ВМРО и НФСБ) с "Атака“ и други политически формации, които да издигнат президентска номинация.

БСП и ВМРО имат обща отрицателната си оценка за мандата на Росен Плевнелиев и ГЕРБ. Срещнахме разбиране, че той обезсмислил президентската институция и искаме промяна, каза Нинова.

По сходен начин двете партии виждат и бъдещия президент - да води балансирана външна политика, да признава евроатлантическата ориентация, но и да защитава националния интерес, който включва отношенията с Русия, допълни Нинова, резюмирайки "профила", очертан преди ден на срещата между БСП и АБВ.

Каракачанов очерта профила на търсения кандидат -президент така: да е национално отговорен човек и патриот; да е човек с гръбнак и характер, да отстоява националните интереси на България; да инициира диалог в обществото и партиите, а да не стои безличен отстрани.

Каракачанов благодари на Нинова за поканата и добави, че и в предишния парламент между БСП и ВМРО е имало сътрудничество по важни за обществото теми.

"Аз винаги съм казвал, че няма ляво, няма дясно. Има национално отговорна политика и национално безотговорна политика“, каза Каракачанов.

БСП и ВМРО се разбраха за нова среща след като са ясни имената на кандидатите им.

Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?