БСП има "основната партийна организация" в Лондон, оглавявана от президент

БСП си има "основна партийна организация" в Лондон, която пък си има президент и вицепрезидент. Това става ясно от съобщение на партийния пресцентър за проведен в английската столица от организацията дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва да си тръгнем". В него участвали кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев, журналистката Велислава Дърева, политологът Борис Попиванов, депутати от британската лрейбъристка партия и президентът на БСП-Лондон Бранислав Диков и вицепрезидентът на БСП-Лондон Нишан Джингозян.

Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция, заявил Петър Корумбашев по време на дебата, провел се в престижния Уестминстърски университет. По думите му поведението на партии като "Атака" в България и ЮКИП във Великобритания по отношение на тема като тази и за имигрантите е разочароващо и цели да създава чувство за омраза . "Много по-лесно е да мразиш, по-трудно е да обичаш и затова трябва да работим за създаването на една позитивна вълна", заявил кандидат-евродепутатът. Курумбашев дал пример с референдумите, които често се използват като "ядрено оръжие" в съответните държави.

Курумбашев окуражил всички присъстващи да обединят усилията си, противопоставяйки се на преобладаващата негативна вълна. Той споменал за идеята си за организиране на Британско-български офис в Лондон, който да служи като база за бъдеща съвместна дейност между двете държави.

Великобритания може само да спечели от имиграцията, не само в социален и културен план, но и в икономически. Това заявил бившият депутат от Лейбъристката партия Роджър Касъл. По думите му през следващата година във Великобритания се очаква икономически растеж от 4,5 процента, който би бил невъзможен без имигрантите. Касъл добавил, че според най-новите статистически данни през следващата година се очаква в страната да влязат около 500 000 души от цял свят, включително от Европа, в това число и България. По думите му тези хора ще допринесат за икономическото възстановяване на Великобритания.

Касъл добавил, че в страната му винаги е имало негативно отношение към имигрантите, но тази тенденция е ескалирала особено по време на икономическата криза, когато всеки обвинява някой друг. Според него това е срамно отношение, особено когато най-големите партии всъщност не са притеснени толкова заради имигрантската вълна, колкото заради наближаващите избори през 2015 г.

В дебата участвали и депутатите от Лейбъристката партия - Майк Гапес и Мурад Куреши.

Споделяне

Още от България