Зам.-председателят на БСП:

БСП има проблем с ДПС за влиянието във властта и как се упражнява

Според Янаки Стоилов трябва да се направи парламентарна комисия за Пеевски и Цветанов

Янаки Стоилов

Освен различията за Изборния кодекс, между БСП и ДПС има други по-сериозни проблеми като този за пропорционалното и съразмерно участие във властта. Това заяви в неделя зам.-председателят на социалистите Янаки Стоилов, който много внимаваше да не направи някое по-конкретно и рязко изказване по адрес на коалиционния партньор.

Той призна, че между БСП и ДПС има различия не само по отхвърленото искане на ДПС за агитация на майчин език, но и по други важни текстове от новия Изборен кодекс -проблемите с удесналостта, с преференциалния вот и др.

"Но въпреки това смятам, че работата по Изборния кодекс ще продължи още от началото на другата седмица. Не е задължително по всички тези въпроси ние да имаме съвпадащи мнения", заяви оптимистично зам.-председателят на БСП, без да прогнозира каква ще е съдбата на спорните текстове.

Според него обаче "зад темата за езика излязоха много по-съществени въпроси... кой какво участие има, какво влияние има върху властта". "В случая въпросът е как се упражнява властта", продължи зам.-председателят на БСП.

"И мисля, че това е един сериозен проблем на нашите взаимодействия, на създаването на повече доверие. И бих го определил въпроса...за намиране на тази съразмерност, пропорционалност на участието във властта между партиите, които подкрепят управлението", каза Янаки Стоилов.

Според него по този въпрос трябва да мислят и БСП, и ДПС. "Не за да се отстранява и обругава една политическа сила заради нейните етнически и религиозни свързаности, а за да не се превръща политиката в инструмент за използването ѝ за други цели, които нямат обществен и пряко политически характер", каза Янаки Стоилов.

Той обаче допълни, че това е "голямата тема, която се адресира към всички партии". "И една от тях не трябва да бъде по-потърпевша от останалите в обсъждането на този въпрос", давайки да се разбере, че сега потърпевша е БСП.

"Въпросът е чрез тази наша категорична и последователна позиция да преодолеем
колебанията в правителството, да преодолеем някои различия с тези, които подкрепяме правителството, отчитайки цялото многообразие и различния политически и идеен профил на тези партии. Но точно това според мен е голямата стъпка, която България или ще направи, или тя ще попадне в поредния водовъртеж на някакви смени на персонажи, на нови политически герои, било като партии или личности, и в края на краищата ще се задълбочат
всички добре познати ни проблеми", каза зам.-председателят на БСП.

Запитан дали има предвид смени в кабинета, той отговори отрицателно, но пък направи препратка към евроизборите, които до голяма степен ще дадат "отговор на продължаващата почти една година дискусия има ли това управление право да продължи и по какъв начин да го продължи".

НС да направи комисия за Цветанов и Пеевски

Коментирайки взаимните обвинения между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, Янаки Стоилов каза, че е важно да се изясни как висши политици "са имали толкова много допирни точки, откъде е настъпил дълбокият конфликт, стигащ до разрив, който в голяма степен има своето продължение и в днешно време".

Според него с изясняването на това трябва да се заеме временна парламентарна комисия и тази тема "може да се окаже с по-голям политически и правен заряд", отколкото темата за внезапната оставка на зам.-шефа на ДПС Христо Бисеров и за Бисер Миланов-Петното.

Янаки Стоилов смята, че е добре това да го направят "двете засегнати партии" – ГЕРБ и ДПС, докато ролята на БСП е "да не допускаме, ако има такъв род скрити зависимости, техните
измерения, минали и сегашни, да оказват значително влияние върху управлението".

Той се застъпи и за по-голяма прозрачност върху собствеността на медиите, заради проблема със "скритите зависимости, тъй като дори зад официалните собственици ние трябва често да разкриваме и да се досещаме кои са интересите, които са групирани, включително по
отношение на публичните средства, които влизат в тях".

За медиите на Пеевски: Семейният бизнес не може да бъде обяснение на политически събития и позиции

Помолен да коментира признанията на Пеевски за притежаваните от семейството му медии (които в момента всеотдайно подкрепят правителството -бел.ред.), Янаки Стоилов каза, че "политиката не е семейно занимание".

"Ако някой иска просто да развива семеен бизнес или просто да споделя своите по-близки роднински отношения, това е друго поле, нали, това не може да бъде обяснение на политически събития и позиции", коментира той.

Илияна Йотова няма да бъде засегната от "тролския" скандал

С обяснението, че не се занимава с "технологията на този процес", зам.-председателят на партията отказа да коментира друг горещ скандал – че БСП използва пиар фирми, които да имитират в интернет -пространството подкрепа за партийните тези чрез организирани "тролове". Има съмнения, пиар фирмата, която изпълнява тези задачи, има договор с евродепутата Илияна Йотова, която я използва включително и за негативна кампания срещу еврокомисаря Кристалина Георгиева. Услугите на фирмата за Йотова би трябвало да бъдат платени от Европарламента, по друга поръчка.

Янаки Стоилов не смята, че това ще се отрази на Илияна Йотова, която би трябвало да е №2 в листата на БСП за евроизборите след Сергей Станишев. "При всички случаи очаквам да заеме достойно място, не само избираемо, но такова, което ѝ отрежда активна роля в
кампанията", каза Стоилов.

ПГ на Коалиция за България "отстоя" да не се агитира на майчин език

Той не прие упреците, че са разиграли театър в парламента, отхвърляйки в петък предложението на ДПС за агитация на майчин език с осигурен превод.

Докато БСП, ГЕРБ и "Атака" се правеха на патриоти в НС, футболни фенове вилняха и потрошиха Джумая джамия в София, което даде повод на Ивайло Калфин от АБВ да заключи, че "политическите сили за пореден път използват етническата карта за предизборна кампания и за затягане на редиците". В интервю за БНР той запита "каква е всъщност партийната позиция на БСП, тъй като трима от ръководителите ѝ, включително председателят на НС, са гласували "за" агитацията на майчин език".

Янаки Стоилов, който влезе след него в студиото, обясни, че позицията на парламентарната група срещу агитацията на майчин език е заявена с "достатъчна категоричност", а трима души от ръководството са били "за", защото "така са преценили". "Точно БСП беше партията, която отстоя този текст", изтъкна Стоилов.

"В случая ние не отнемаме възможността на хората в комуникацията помежду им да използват какъвто език намерят за добре. Става дума за публично организираните мероприятия, събрания, митинги, за участие в медиите. И наистина тук, за да има общодостъпност на информацията, е необходимо всеки един, който участва в тях, да
може да преценява това, което ще се казва", поясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България