БСП иска анкетна комисия да "разследва" одобрения договор за дълга

Сн. БГНЕС

БСП иска временна анкетна комисия за проучване на ратификацията на договора с четири банки за посредничество при поемането на нови външен дълг за до 16 млрд. лева до края на 2017 г. Това съобщи в четвъртък на брифинг в парламента депутатът от партията Красимир Янков.

Идеята е комисията да провери начина, по който са избрани банките-посредници, разходите за подготовката за изтегляне на дълга и основанието за извършването им. "Има съмненията в обществените среди, че поемане на ангажименти за външен дълг за следващите три години са в нарушение на бюджетната процедура, което смятаме за допълнително основание за проучване от страна на Народното събрание", заяви Красимир Янков.

По думите му социалистите щели да търсят подкрепа от всички партии за съставянето на комисията. Практически обаче те могат да разчитат само на гласовете на "Атака", тъй като само двете формации гласуваха против дълга, а представителите на Патриотичния фронт се въздържаха. За бъде гласувано предложението за анкетна комисия, са необходими подписите на 48 депутати, като БСП имат 39 народни представители, а "Атака" – 11. В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че въпросът за създаване на такава анкетна комисия трябва да се обсъди от групата.

Представителите на БСП за пореден път заявиха, че ще настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на ратификацията, а ако не го направи, ще подготвят жалба до Конституционния съд. Държавният глава вече съобщи, че няма такива намерения. "Не може президентът да има претенции за държавен глава, когато самият той не се съобразява с конституцията и предварително, преди още да се е запознал с фактите, със стенограмата от заседанието на Народното събрание, да казва, че не обмисля президентско вето", заяви по-късно пред журналисти лидерът на левицата Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България