БСП иска Борисов на извънредно заседание в парламента

БСП иска Борисов на извънредно заседание в парламента

Депутатите от БСП искат свикване на извънредно заседание на парламента, за да изслушат премиера Бойко Борисов за насилието на журналисти и да го задължат спешно да актуализира бюджета. По конституцията председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) е задължена да изпълни искането.

БСП настоява Народното събрание да събере в понеделник. Според правилника при свикване на заседания по искане на депутати, те трябва да определят и дневния ред. В случая БСП прави две предложения.

Първото е да се задължи правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата. Втората точка за БСП е да се изслуша Борисов и вътрешния министър за "недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на националната конференция на партията".

В сряда премиерът реши да проведе извънредно национално събиране на актива на ГЕРБ в "София тех парк". По време на събитието група момчета с черни дрехи и еднотипни прически влязоха необезпокоявани в парка, а една част от тях носеха лепенки с логото на управляващата партия. С този знак се обозначаваха само членовете на ГЕРБ.

Едно от тези момчета, но без лепенка на ГЕРБ, опита на три път да счупи телефона на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова. Друго момче блъскаше колегата ѝ Генка Шикерова. Трети удряха промъкналите се на събитието протестиращи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че за последните десет години много пъти е имало посегателства срещу свободата на словото, натиск, сплашване и побой над журналисти, но на конференцията са преминати всички граници.

"На официално мероприятие на управляващата партия се стигна до това, че да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. Има очевидни данни, че биячите са свързани или се познават с представители на ГЕРБ", каза тя.

"И двата случая - харченето на пари извън парламента, насилието над журналисти и протестиращи, са емблема на управление на ГЕРБ и Борисов за последните години", добави лидерът на БСП.

БСП ще поиска в актуализацията на бюджета да се предвидят пари за машинното гласуване.

По закон на изборите трябва да се гласува с машини, които трябва да бъдат разположени във секции с над 300 регистрирани избиратели. В по-малките секции и в чужбина гласуването ще е с бюлетини.

В началото на годината темата за машинното гласуване беше повдигната и бе създадена работа група в парламента, която трябваше да реши какви да са машините, както и къде ще се съхраняват.

В един момент обаче управляващите изгубиха интерес към този въроси. Сега отново се заговори за това, защото има голям шанс изборите да са предсрочни, а изглежда невъзможно в кратки срокове да се осигурят около 12 000 машини.

"Чуваме днес, че се плашат хората от машинно гласуване, че нямало време за него. Десет години не си мръднаха пръста да го реализират напълно с единствената цел да манипулират изборите и да променят резултата. Ние няма да отстъпим от това и искаме в тази актуализация, която правителството ще внесе, да се гарантира и машинното гласуване", каза в четвъртък Нинова.

Лидерът на БСП настоя за ясен отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Тя поиска и прозрачност за харченето на държавните пари около кризата с коронавируса.

"Последиците от кризата с Covid-19 са тежки за икономиката и за домакинствата. Последният месец премиерът Борисов обеща или раздаде близо два милиарда лева - без план, без стратегия, извън парламентарния ред за да погаси недоволството срещу себе си и за своето лично спасение. Това са парите на всички българи и искаме гаранции, че те ще стигнат до хората и реалната икономика, а няма да потънат в нечие чекмедже и в приближените до властта фирми", посочи Нинова. 

Споделяне

Още по темата

Още от България