БСП иска да премахне топлинните счетоводители

Етажната собственост да се договаря директно с "Топлофикация" без посредничеството на топлинен счетоводител. Такава идея е залегнала в подготвени от БСП промени в Закона за енергетиката, обясни пред журналисти в петък депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. Според него това ще доведе до намаление на цените на отоплението.

В момента всички са длъжни да използват топлинни счетоводители.

Всички семейства в блоковете ще могат заедно да решат по какъв начин ще се разпределя сметката, отчетена от общия топломер. От левицата ще предложат домоуправителите във входовете да получат право да сключват договор с Топлофикация от името на абонатите от етажната собственост. С това услугите на топлинните счетоводители ще станат излишни.

Ако няколко входа на жилищен блок са на една абонатна станция, но не могат да постигнат съгласие, ще се запази сегашният модел и някой друг ще решава разпределението на енергията, разясни Куюмджиев.

Амбицията на БСП е до края на ноември да обсъдят всичките си идеи с топлофикационните дружества и новите правила да влязат в сила от 2014 г. По думите на Куюмджиев топлофикациите подкрепяли тази идея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?