БСП иска да върже ръцете на премиера да прекроява бюджета

Корнелия Нинова внася жалба до Конституционния съд заради "партийно“ финансиране на общините

БСП иска да върже ръцете на премиера да прекроява бюджета

БСП ще внесе жалба до Конституционния съд с цел да се ограничи правото на Министерския съвет директно да разпределя допълнителни пари за общините, без да се преминава през актуализация на бюджета.

Това стана ясно от изказване в петък на лидера на левицата Корнелия Нинова. Конкретното искане атакува текстове от Закона за публичните финанси.

"От БСП предприемаме крайната мярка и искаме отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който приехте и който дава възможност да изопачавате бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес“, твърди Нинова.

Законът за публичните финанси, а преди него – Законът за устройството на държавния бюджет, винаги са давали значителни правомощия на изпълнителната власт сериозно да прекроява приетия от парламента финансов план на държавата чрез т. нар. корекции. Обичайно въпросните размествания, при които се взимат средства от едни пера и се преразпределят към други, без да се нарушава крайното салдо, са в размер на милиарди. Независимо че ежегодно Сметната палата констатира, че въпросните корекции в сегашния им мащаб са проблем за бюджета, досега не са предприети особени стъпки за ограничаването им. Единствената промяна, направена от ГЕРБ в първия им мандат, бе, че корекциите вече минават през Министерски съвет, а не само през финансовия министър, което ги прави по-видими.

В случая БСП атакува корекциите по отношение само на общинските бюджети. Освен това левицата е против "подценяването“ на приходите, заложено в закона за бюджета, защото впоследствие се формира преизпълнение, което се разпределя от правителството без участието на Народното събрание.

"ГЕРБ и "Обединени патриоти“ подготвят бюджета за 2018 година и затова още отсега искам да поставим няколко въпроса - държавният бюджет не е счетоводство с приходи и разходи, а най-висшата форма на правене на политика“, заяви Нинова.

"Умишлено занижавате приходната част, за да се реализират излишъци по две причини - първата е пиарска и я оставяме настрана, да се похвалите, че имате излишъци. Втората обаче е важна и обръщам внимание на нея - този излишък се разпределя не както е определила конституцията през държавния бюджет, а еднолично с решение на премиера и постановление на МС“, добави лидерът на БСП.

Председателят на левицата заяви, че през август 2016 г. 43 общини получават с решение на МС 27 млн. лв., през ноември - още 50 млн. лв., на 14 декември 2016 г. - още 15 млн. лв.

По думите ѝ левицата не е против да се финансират общините, защото те са недофинансирани.

"Ние сме против начина, по който го правите. Вместо да внесете актуализация на бюджета и в парламента да решим как се финансират общините, го правите еднолично и то по политически начин, предимно към общини, поощрявани от ГЕРБ“, поясни Нинова. По думите ѝ ГЕРБ наказвапо този начин неудобните кметове, а чрез тях и хората, които живеят в общините.

"Предупреждаваме ви в 2018 година да спрете с порочната практика да прехвърляте на местната власт задължения, без да предвиждате финансиране за това“, подчерта Корнелия Нинова и допълни, че ГЕРБ през последните 2 години със 100 нормативни актове са прехвърлили на местната власт задължения, без да им осигурят финанси за това. Това е и тезата на Националното сдружение на общините.

"Правителството задържа за себе си парите и правата, а прехвърля на общините само задълженията, без да ги осигури. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения“, посочи лидерът на БСП. "Министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметове. Казвате им, че ако не се включат във ВиК асоциациите, ще им спрете финансирането по оперативни програми. На какво основание ще направите това“, пита Корнелия Нинова, която явно не знае, че изискването общините да са част от ВиК-асоциация, за да получават евросубсидии за ремонт на водопроводи, е на Брюксел. Това е предварително условие, поставено от ЕК за стартиране на парите за ВиК-мрежата и до тази крайна мярка се стигна, след като години наред водната реформа се отлагаше и саботираше от клетовете.

"Настояваме за актуализация на бюджета в тази зала, това е парламентарна република и бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек, не сме премиерска република“, добави тя.

Именно с аргумента, че допълнително събраните приходи не бива да се разпределят директно от правителството, Нинова поиска и актуализация на държавния бюджет за 2017 г.

Говорим за Европа на две скорости, а на колко скорости живее България, попита Нинова. По думите ѝ министърът на регионалното развитие се е превърнал в министър на магистралите, но управляващите нямат политика по регионите и визия как да се преодолеят различията.

Пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че когато се започва даден проект и се сключва договор с община, администрацията не винаги знае каква е политическата принадлежност на кмета ѝ. Дончев каза, че кметове, включително и от левицата, са идвали при него и заедно са решавали проблеми. Когато говорим за извънредно подпомагане при безспорна нужда, всички са получавали помощ от държавата, независимо от каква политическа сила са, каза още той.

Споделяне

Още от Бизнес