БСП иска дебат и референдум за АЕЦ Козлодуй

В първите дни на следващата сесия на Народното събрание левицата ще поиска парламентарен дебат за АЕЦ "Козлодуй", заяви заместник-председателят на БСП Румен Овчаров след среща с президента на Световната ядрена асоциация Джералд Гранди.

Овчаров каза също, че БСП подкрепя идеята за референдум в защита на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него след резултата от партньорската проверка е станало ясно, че въпросът не е нито технически, нито експертен, а чисто политически.

Левицата ще поднови искането си за референдум, което преди време бе внесено в деловодстгвото на парламента с подписите на 60 народни представители.

Според Овчаров темата за "Козлодуй" не е приключила и правителството тепърва ще носи отговорност за безобразията, които извършва в тази насока.

По време на дебата левицата ще постави въпроса защо не е направено нищо за защита на националния интерес на България след очевидно положителните резултати от партньорската проверка на централата и защо правителството не изпълни решенията на Народното събрание и на ВАС във връзка с АЕЦ "Козлодуй".

Според БСП партньорската проверка на централата от Групата по атомните въпроси е доказала, че трети и четвърти блок са безопасни. От разпространената от правителството информация по въпроса обаче стана ясно, че проверката е имала за цел да се увери, че са предприети всички запланувани мерки за безопасна експлоатация на двата блока до края на 2006 година.

Овчаров каза, че тенденцията в света се променя и започват строежи на нови ядрени енергийни мощности, които са бъдещето на задоволяване на енергийните потребности на света. По думите му в регионален мащаб за близките 10 години се предвиждат над 10 милиарда инвестиции в развитието на ядрената енергетика.

Той уточни, че става въпрос за планове и досега нито една от страните не е започнала да инвестира реално, което криело риск региона да изпадне скоро в кризисна ситуация.

След срещата си с ръководството на БСП Джералд Гранди посочи, че АЕЦ "Козлодуй" е истинско богатство за България, че се експлоатира от талантливи хора, работи в регион с икономически трудности и осигурява работа.

Той нарече евентуалното спиране на блоковете "истинска трагедия" и призова правителството да земеме силна позиция спрямо ЕС по въпроса за продължаване на експлоатацията на трети и четвърти блок. Гранди добави, че България на висок глас трябва да заяви, че ще продължи да експлоатира 3 и 4 блок на атомната централа в Козлодуй.

Според Гранди няма технически причини, заради които 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" да не работят следващите десет години. По думите му съоръженията в АЕЦ "Козлодуй" са напълно модернизирани и отговарят на световните изисквания за експлоатация, а хората, работещи в централата са добре обучени.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: