БСП иска горите от ДПС

Висшият съвет на БСП настоя пред своите представители във властта да търсят начин за обособяване на управлението на горите в самостоятелна структура. Това стана в събота при обсъждане на стратегията за развитието на горския сектор.

По-късно зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова и председателят на парламентарната замадалска комисия Васил Калинов уточниха, че все още не е ясно дали горите ще бъдат отделени в държавна или изпълнителна агенция или ще останат за стопанисване от Националното управление по горите (НУГ) към министерството на земеделието, както е в момента.

Васил Калинов уточни, че решението ще се търси в консултации с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС и ще бъде разписано в промените в Закона за горите. Той обаче бе категоричен, че горите не трябва да стават залог на политически интереси.

Източници на Mediapool уточниха, че БСП се стреми към създаването на отделна Държавна агенция под ръководството на премиера. Приемлив вариант за левицата бил и НУГ да премине под прякото ръководство на ресорния зам.-министър - Стефан Юруков от БСП.

По време на дебатите във Висшия съвет кметът на Смолян Дора Янкова настоя общините, които притежават гори, да имат право да добиват дървесина, което в момента им е забранено по закон.

Депутатът Олег Попов пък настоя управлението на горския фонд да се укрепи кадрово с хора, “лоялни към БСП”. Той цитира данни, според които левицата разполага с един зам.-министър и един чиновник на ръководна длъжност, а в държавните лесничейства има най-много десетина служители.

Попов бе категоричен, че навлизането на кадри на левицата в този сектор няма да обслужва тяснопартийни интереси и фирми, както е станало по времето на СДС и “както правят някои коалиционни партньори сега”.

След заседанието стана ясно още, че ще бъде създаден Национален фонд “Българска гора”, който да подпомага собствениците на гори при извършването на различни дейности на принципа, на който в момента действа Държавен фонд “Земеделие”. Ще се търсят и варианти за публично-частно партньорство.

За Mediapool Васил Калинов уточни, че в момента и общини, и манастири, и училища притежават гори, които няма как да стопанисват поради липса на средства.

Годишно не достигат около 75 млн. лв. за управление на горите.

Според данните на министерството на земеделието и горите, в момента 83% от горите в страната са държавни. Горският фонд заема 34% от територията на страната.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?