БСП иска и оставката на екоминистъра

БСП вече настоява освен вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, от правителството да бъде освободена и министърът на околната среда и водите Нона Караджова заради несправяне с работата си.

Лидерът на партията Сергей Станишев заяви в понеделник в Русе, че Караджова "трябва да си ходи", защото не един път "публично лъже" и защото при нейното управление - след европейската проверка през октомври 2009 г. за търговията с емисии на въглероден двуокис, е пропуснато да бъде защитен интересът на България.

Изявлението на червения лидер идва дни, след като стана ясно, че Секретариатът на Конвенцията по изменението на климата ще отнеме на 30 юни акредитацията на страната, която дава право на участие в европейската търговия. Според Караджова до това решение се е стигнало след като предишното ръководство на екоминистерството и персонално министър Джевдет Чакъров (ДПС) не са взели никакви мерки по предупрежденията, че системата за проверка на изхвърлените от предприятията в страната въглеродни емисии не е точна. От министерството на околната среда заявиха, че в последните месеци е било направено всичко възможно да се предотврати такава санкция и че очакват през ноември наказанието да отпадне. Чакъров обаче отрече обвиненията и обяви, че санкцията е заради действията на новите управляващи.

След изнесеното заседание на партийното ръководство Станишев повтори идеята на БСП за създаване на парламентарна анкетна комисия за състоянието на резерва на НЗОК.

Според соцпартията от резерва на НЗОК са изхарчени без официално решение и без ефект за болниците около 600 милиона лева и липсват парите, събрани от гражданите през тази година.

На заседанието на ИБ на БСП в Русе е изразена тревога, че правителството търси "елементарни и неподходящи решения за излизане от кризата, които водят до смърт на българската култура", заяви Сергей Станишев.

По думите му е тревожно и че по усвояемост на европейските фондове България само за няколко месеца е заела 25 място, след като е била 11 позиции по-високо. Това се дължи на масовото съкращение на специалисти в държавната администрация и уплахата в останалите на поемат отговорност, смята той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?