БСП иска изслушане на Бойко Рашков по случая "Гатев"

Още през август той заговори за "нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти"

БСП иска изслушане на Бойко Рашков по случая "Гатев"

БСП настоява шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков да бъде изслушан при закрити врата в пленарната зала, обяви в петък зам.-председателят на комисията за контрол над службите Славчо Велков.

Повод за искането са разкритията за "нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, с цел сплашване, натиск или шантаж", които той направи през август покрай отнемането на секретния достъп на заместника му в бюрото Георги Гатев.

Темата е била обсъдена на заседанието на парламентарната комисия в четвъртък, на което е присъствал Рашков, но по думите на Велков, е отговорил общо на въпроса, "защото не беше подготвен за него". Социалистите смятат, че изслушването трябва да бъде направено още другата седмица.

Велков аргументира искането на БСП с "тревожни факти и данни" около това изявление и около дейността на бюрото, свързана с процедурата на съхранение на резултатите от СРС-та, включително тяхното унищожаване и риска да бъдат използвани нерегламентирано.

Депутатът от левицата добави, че на заседанието на комисията за контрол на службите е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров. Ръководителят на държавното обвинение коментира лаконично темата още през лятото, но тогава от думите му стана ясно,ч е прокуратурата не смята изобщо да се занимава с твърденията на Рашков за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти.

"Вижте, не ме вкарвайте в тази история. Всеки в тази държава е свободен да твърди, каквото иска. Това твърди г-н Рашков, аз няма да влизам в диалог с него. Толкова. Има си органи, има си законова процедура, има си ДАНС, има си ДКСИ, има, освен всичко друго, и Върховен административен съд (ВАС)", бе единственият коментар по темата на Цацаров, който той направи пред журналисти на 31 август.

Междувременно ВАС задължи Държавната комисия по сигурността на информацията да предостави на съда доказателствата, въз основа на които е потвърдила решението на ДАНС за отнемане секретния достъп на Гатев. Следващото заседание на върховните съдии по делото е насрочено за 11 декември.

Случаят "Гатев" предизвика скандал между институциите, след като Бойко Рашков обвини прокуратурата и ДАНС в координирана атака срещу органа, целяща да ограничи дейността му. Той неколкократно защити заместника си, обявявайки, че решението на агенцията е било произволно и базирано на несъществуващи факти. В официална позиция по случая Рашков заяви още, че има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти.

Ако в крайна сметка и ВАС потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет, той вече няма да отговаря на критериите да работи в Бюрото за контрол на СРС. Тъй като съставът на този орган се избира с решение на парламента, депутатите ще трябва да вземат нарочно решение и за евентуалното отзоваване на Гатев от поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България