БСП иска изслушване на Цветанов за контрабандата на цигари

Парламентарната група на БСП започна да събира подписи, за да извика вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов на изслушване за контрабандата на цигари. Преди ден Цветанов обяви, че е изготвил доклад във връзка с контрабандата, който бил предал на министър-председателя Бойко Борисов.

"Днес трябваше директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов да дойде на заседание на комисия и да бъде изслушан за събирането на акцизи и данъци, но това няма да стане", обяви в НС зам.-председателят на ПГ на левицата Михаил Миков. По думите му ръководството на парламента не е обяснило логично защо Танов няма да се яви.

"След като министърът на вътрешните работи твърди, че е изготвил доклад, то той трябва да дойде и да разкрие пред депутатите за какво става въпрос", допълни Миков. Според него "има политически чадър над контрабандните канали" и "тече преразпределение на пазара".

На въпрос на Mediapool кой всъщност не си е свършил работата, за да има спад в събираемостта както на акцизите, така и на ДДС - МВР или агенция "Митници" - Миков отговори, че явно има сблъсък на интереси. "Това е работа на управляващите, да се разберат кой крив, кой прав, но има важни въпроси, които засягат обществото и те дължат отговори".

Миков даде статистика, според която "всеки ден някой от контрабанда прибира 3 млн. лева". "Всеки ден четири контейнера с цигари се разпределят в мрежата с нелегални, фалшиви бандероли, които не са обложени със съответните данъци, 7 млрд. броя цигари годишно също се пускат в мрежата нелегално", каза Миков, който в предния мандат бе и вътрешен министър.

Според депутати от левицата в момента контрабандистите се прегрупират и се преразпределят съответните канали.

Въпросите, които те смятат да зададат на Цветан Цветанов, са защо съвместните екипи, които трябваше да бъдат сформирани между митниците и МВР, не работят, колко съвместни проверки са имали, колко съвместни проверки е имало и между службите на Гърция и България и на Румъния и България, колко съвместни операции са имали българските служби с ОЛАФ.

По думите на депутата от БСП Кирил Добрев отговорът на последния въпрос е - нито една.

Според БСП, освен че икономиката е ощетена от котрабандните цигари, в момента се получавало спестяване на данъчно облагане от определени фирми включително и вътре в страната.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?