БСП иска изслушване на Цветанов за нарасналата престъпност

БСП внася искане за изслушване в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов заради зачестилите през последните две седмици престъпления в страната. Това съобщи във вторник след заседание на ръководството на партията депутатът Корнелия Нинова. По думите ѝ левицата ще настоява първо Цветанов да говори пред ресорната вътрешна комисия, а след това и в пленарна зала. Според БСП нарастването на престъпленията се дължи не само на икономическата криза, в която се намираме, но и на "невъзможността на управляващите да се справят с тях“. Според Нинова прехвърлянето на отговорността към съдебната система от вътрешния министър е възраждане на рефрена на Борисов "ние ги хващаме, те ги пускат".

Нинова посочи още, че групата на левицата настоява и за изслушване на министрите Румяна Желева и Николай Младенов във връзка с искането на САЩ страната да приеме затворници от базата Гуантанамо в Куба.

Според Антон Кутев "от една страна можем да приветстваме желанието на американската администрация и на президента да затворят лагера, което очевидно беше необходимо”. От друга страна обаче първият въпрос щял да бъде "осигуряването на сигурността и безопасността на българските граждани“.

Кутев допълни, че след като народните представители получат отговор за сигурността и безопасността на българите, едва тогава ще могат да дадат окончателен отговор дали ще подкрепят искането на САЩ.

Корнелия Нинова коментира заявените от премиера Бойко Борисов коледни добавки на пенсионерите, които взимат до 200 лв., като "гавра“. Тя припомни, че миналата година правителството на Станишев е отпуснало по 150 лв. на възрастните хора за Коледа, а Кутев пък каза, че се връщаме повече от 4 години назад, тъй като толкова малък размер пари не е имало от 2005 г., когато пак са дадени по 25 лв., но на всички пенсионери.

Според БСП е било възможно да бъдат отпуснати поне 50 лв. добавки и то за всички пенсионери. Нинова посочи, че има откъде да се вземат тези средства и като алтернатива посочи отказа от намаляване на осигурителната тежест.
"Събираемостта за второто шестмесечие е по-ниска от средно годишната. Управляващите не се справят с приходите. Не могат да си съберат приходите затова режат всички разходи и, ако обичат, да спрат вече да прехвърлят отговорността за всичко, което се случва в държавата на предишното управление. Не виждаме нито обещаните 2 млрд. лв. от борба с контрабандата, нито 800-те млн. лв. от свързването на НАП и митници, а виждаме една, според нас, неправилна и некомпетентна икономическа политика”, заяви Нинова, която беше и зам.-министър на икономиката по времето на Румен Овчаров.

Споделяне

Още от България