БСП иска купуването на гласове да се криминализира

БСП ще настоява за промяна в законодателството, с която да се инкриминира "купуването на гласове" заради кметските избори в Свиленград. Във вторник ръководството на соцпартията обяви, че ще обжалва удостоверението, издадено от общинската избирателна комисия в Свиленград за избор на независимия кандидат Георги Манолов за кмет.

Според БСП, удостоверението на Манолов, се издава в нарушение на закона, а в Свиленград няма кмет и трябва отново да се организират избори.

Говорителят на ОИК в Свиленград Веса Ходжева обяви, че издаденото удостоверение за Манолов е подписано от председателя на комисията Таня Коларова и от двамата заместник-председатели. От ЦИК разясниха в понеделник, че подписи под документа по закон трябва да положат председателят и секретарят на ОИК. Секретарят обаче отказа да подпише.

Становището на БСП по казуса, е че няма избор, тъй като според закона, за да се вземе решение на ОИК за избор на градоначалник, трябва да гласуват две трети от членовете ѝ.

Протоколът с резултатите от частичните кметски избори в събота беше подписан в понеделник след обяд от всички членове на ОИК, но четирима се дърпаха и накрая записаха, че не приемат резултатите от балотажа. Заради първоначалния им отказ да сложат подписи се създаде патовата ситуация: Манолов да не може да бъде обявен за победител заради текста в закона, според който протоколът с изборните резултати трябва да се подпише от всички членове на ОИК.

Прецедентът в Свиленград показа несъвършенствата в закона, който не предвижда изход от подобна ситуация.

Единственото възможно решение на случая е касиране на изборите за кмет на общината и организиране на нови избори, обяви пред журналисти във вторник заместник-председателят на БСП и ръководител на Националния предизборен център на партията Румен Петков. Социалистите са категорични, че общинският съвет не би трябвало да допусне полагането на клетва за кметския пост от страна на Манолов.

На балотажа, който се проведе на 2 октомври, независимият кандидат Георги Манолов, подкрепен от повече от десет политически сили, спечели изборите с 58,41 на сто от подадените гласове. Опонентът му Георги Илиев, кандидат на левицата, получи 41,59 на сто от гласовете.

БСП ще настоява и двамата кандидат-кметове да внесат в Сметната палата финансови отчети за приходите и разходите за кампанията си. Очакваме нашият кандидат Георги Илиев да внесе отчета най-късно в края на следващата седмица, обеща Румен Петков.

Още след първия тур от левицата, а също и от СДС обявиха, че победителят Манолов и щабът му оказват натиск над съгражданите си и купуват гласовете им.

Затова левицата се е заела и с подготовката на промени в изборното законодателство. Обсъжда се и възможност да бъдат инкриминирани действия като купуване на гласове.

Румен Петков посочи, че за БСП е важно всички парламентарни сили да си направят заключения от изборите в Свиленград и час по-скоро да бъде приет Закона за политическите партии, както и цялостната нормативна уредба, която засяга организирането на парламентарните избори. Не бива да остава на заден план и нормативната уредба за частичните избори, допълни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък настоя за увеличение на държавното подпомагане на основните политически сили, които са доказали своята жизненоспособност и представляват интересите на българските граждани. Днешният размер на финансиране е крайно недостатъчен и не отговаря на европейските стандарти, оплака се председателят на ВС на БСП.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?