БСП иска мораториум на промените в Изборния кодекс преди референдума

Партия пита структурите си как да участва в президентските избори

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

БСП да поиска мораториум върху промените в Изборния кодекс докато Конституционния съд не се произнесе по законността на три от въпросите от референдума на "Шоуто на Слави" и докато не мине самото допитване. Това предложи лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията, който заседава в момента в централата на "Позитано" 20. Парламентарната група на левицата ще внесе предложението в парламента.

”Каквито и промени да се направят сега в изборните правила е конюнктурно и след произнасяне на народа на референдума наесен пак ще се правят нови промени”, каза Нинова. Според нея всякакви промени, правени от парламента сега, са проява на неуважение към Конституционния съд и народа.

Нинова заяви, че БСП не може да се задоволи само с критикуване на управлението, а трябва да предложи други решения за тези две трети от хората, които не харесват правителството на Бойко Борисов.

”Тези хора чакат нашето предложение. Затова парламентарната група започва разговори с други партии, които не са във властта”, каза Нинова и призова съпартийците си да провеждат разговори по места с партии, които не са в управлението. За тази цел тя обясни, че заседанията на Националния съвет а БСП ще бъдат изнасяни из страната, както вече се е случило в Благоевград. Следващото такова заседание евентуално ще бъде в Стара Загора.

Нинова предупреди, че политическата нестабилност се задълбочава.

”Вчера още една парламентарна група се разпадна. Ще се задълбочава проблемът с парламентарните мнозинства, ще се формират плаващи парламентарни мнозинства по конкретни решения. Това още повече ще внесе нестабилност, така не се правят политики. Това ще допринесе към досегашната практика решенията в парламента да се взимат на база пазарлъци, а не в интерес на обществото”, коментира Нинова.

Тя предупреди, че дълговете на България продължават да растат с всеки изминал ден, а в същото време финансовото състояние на страната е нестабилно.
”Вчера обсъдихме в парламента, новия заем, който правителство внесе. Към онези 16 млрд. лв. заем се добавя още 1 млрд. и 200 млн. лв., заради неспособност на правителството на Бойко Борисов да събере откраднатите, присвоени пари покрай казуса КТБ”, коментира Нинова.

По какъв начин да участва БСП в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. ще бъде предмет на общопартийно допитване, съобщи още Нинова. Проектът на решението за осъществяване на вътрешнопартийното допитване се обсъжда от Националния съвет на БСП  и предстои да бъде гласуван.

В първия въпрос на проекта на решение за допитване има анкета, в която членовете на партията ще трябва да посочат дали БСП да участва в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация, или като подкрепи независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет.

БСП пита и с кои от партиите е допустимо да преговаря за общи кандидати. В списъка на потенциално допустимите са партиите от коалиция "БСП лява България", АБВ, "Атака", ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ. Има и подточка в анкетата "други партии и организации".

В проекта на правила за допитването е посочено, че Националният съвет на партията избира Централна комисия по подготовката на допитването, а общинските съвети избират свои комисии, като работят по указания на Централната комисия.

Във вътрешнопартийното допитване имат право да участват всички членове по списъците на членския състав на общинските съвети на БСП.

Проектът за допитване предвижда то да се направи в периода от 27 юни до 3 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?