БСП иска мораториум върху всички сделки до изборите

Сергей Станишев

БСП поиска мораториум върху всички сделки на правителството в оставка на ГЕРБ и на служебния кабинет. Партията ще предложи на Народното събрание да гласува такова решение в оставащите му работни дни.

Като мерки за справяне с енергийната криза левицата предлага смяна на енергийния микс, както и намаляване на таксата за пренос на енергия. "Основна причина за солидните сметки на тока е изкупуването на скъпа енергия от приоритетни за ГЕРБ фирми, макар държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", например, да произвеждат в пъти по-евтина енергия", заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Така на гърба на обикновените граждани правителството на ГЕРБ заедно с фирми, близки до властта, са се облагодетелствали със солидни дивиденти, каза още той. И допълни, че вместо да плащат на родните производители, хората са купували ток от вецовете на лица като Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова, от възобновяеми източници, EVN и др., чиято предлагана цена за мегаватчас средно е 700 лв.

Докато правителството в оставка трупало свръхпечалби, нашите АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" не само че буксуват, но и заради високата цена за пренос на енергия не са конкурентоспособни на международния пазар, коментираха още от БСП.

ТЕЦ "Марица Изток 2" например работи с 1/4 от капацитета си, макар че цената ѝ за мегаватчас е 66 лв.

За да скърпи бюджета, Дянков е източвал пари от енергийния сектор и чрез различни механизми го е довел до срив, казаха още от БСП.

Седем процентното намаление е могло да бъде поне 15-16%, твърдят експерти на левицата.

Станишев каза още, че е от изключителна важност президентът да състави възможно най-бързо служебно правителство. Това, според лидера на БСП, е единствен начин да се овладее състоянието на всеобщ хаос.

Споделяне

Още от България