БСП иска наблюдатели да тестват софтуера на "Информационно обслужване"

Сергей Станишев

Софтуерът, който се ползва от държавната фирма "Информационно обслужване" да бъде тестван от независими наблюдатели. Това поиска във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев, ден след като ДПС изрази желание преброителят да бъде оглавен от експерт от гражданска организация.

И двете партии поискаха председателят на борда на "Информационно обслужване" Михаил Константинов да бъде уволнен, а от ДСБ изразиха опасения, че може да има манипулация с числата.

Повод за исканата оставка на Константинов стана коментара му, че ще направи всичко възможно тройната коалиция да не се върне на власт.


"Константинов не е обикновен гражданин, който има право да харесва или да не харесва някого, той е ръководител на структурата, която ще брои резултатите от изборите и затова сме поискали неговото освобождаване и освобождаването на изпълнителния директор на "Информационно обслужване", каза още Станишев.

Лидерът на БСП изрази убеденост, че няма как зам.-главният прокурор Ася Петрова, главният секретар Калин Георгиев и председателят на ДАНС Константин Казаков, които се издигнаха до сегашните си постове именно по време на управлението на ГЕРБ, да гарантират честността на изборите.

"Засега не виждам реална воля от служебното правителство да реализира декларацията, с която заяви, че ще гарантира честни и демократични избори", коментира още Станишев.

Председателят на левицата посочи, че данните от Евростат показват катастрофалната ситуация в България в социалната сфера, което е "резултат от управлението на Борисов".

"Това се постигна само за три и половина години управление на ГЕРБ и на г-н Борисов. Съсипаха доходите на българите, тяхната работа толкова много, че цял един мандат няма да е достатъчен, за да върнем и заетостта и доходите като покупателна способност на нивата от 2009 г. и това трябва да се каже честно и почтено", заяви Станишев и похвали за постигнатите успехи правителството, което самият той оглавяваше.

"Резултатите, които постигнахме в областта на дейността на социалните ангажименти на държавата до 2009 г., ще трябва да се възстановяват за цял един мандат от следващото правителство, в някои части и от последващото. Данните говорят сами за себе си", каза Станишев.

Той подчерта, че намалението на безработицата в периода 2005-2009 г. е било с 31% ."А Борисов успя да постигне почти 100% увеличение на безработицата, това е рекордно за цяла Европа", завърши лидерът на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?